Lehký průběh může být úplně bez příznaků, s lehce zvýšenou horečkou a bolestmi svalů a kloubů, nebo také můžete blouznit se čtyřicítkami, vyčerpaní, bolaví bez schopnosti se pohnout. Co se v tom případě od svého lékaře (ne)dozvíte?

Doktor na telefonu

Pokud se nakazíte, zapomeňte, že půjdete k doktorovi. Musíte zavolat. Popíšete příznaky, zdravotník odešle do systému žádanku na PCR test. Ptáte se, jak se máte léčit. „Srážejte horečku a hodně pijte,“ dozvíte se pravděpodobně s tím, že: „Kdyby se vám špatně dýchalo nebo se jinak přitížilo, volejte rychlou.“ Takže je to na vás.

Brát, či nebrát?

Hodně se diskutuje o tom, zda brát při infekci léky a jaké. Je pravda, že žádná pilulka covid nevyléčí. Mezi lidmi se hodně diskutuje o léku s léčivou látkou inosinum pranobexum, který údajně pomohl nemoc lehce překonat Václavu Klausovi staršímu. Pokud ho od lékaře požadujete, můžete od něj slyšet, že vám ho nepředepíše, protože jde o placebo.

Ovšem jiný praktik recept ochotně vystaví. „Podle mého názoru opravdu pomůže nemocným vyhnout se těžkému průběhu, já ho předepisuji a mám s ním dobré zkušenosti,“ tvrdí středočeský praktický lékař, který chce zůstat v anonymitě. Někteří lékaři při silné atace nemoci po několika dnech předepisují i antibiotika.

Pulzní oxymetr

Je to přístroj, který včas odhalí těžší průběh nemoci. Stojí pár stokorun, navléká se na prst a ukáže, zda máte dostatek kyslíku v krvi. Koupit si oxymetr domů doporučuje podle CNN Prima News primář plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vratislav Sedlák.

Přístroj doporučuje u pacientů, kteří prodělávají onemocnění covid-19 a kteří jsou dušní nebo kašlou. „Mnoho pacientů při této nemoci nevnímá nedostatek kyslíku,“ uvedl Sedlák a dodal: „U zdravého člověka je hodnota kolem 95 % v pořádku. Pokud má ale covid a hodnota se mu změní na 92 a nižší, znamená to, že potřebuje lékařskou pomoc,“ pokračoval primář.

Ovšem zde se lékaři opět neshodují. Například prezident České lékařské komory Milan Kubek si myslí, že kupovat si oxymetr domů je zbytečné.

Hodně pít, ale co jídlo?

Když máte vysoké horečky, musíte doplňovat tekutiny. Ale nikdo už vás nepřipraví na situaci, že vůbec nemáte chuť ani sílu k jídlu. A pokud několik dní či týden vůbec nejíte, organismus nemá energii na boj s nákazou. Proto je důležité něco do sebe dostat. Zkuste dětskou přesnídávku, pár piškotů, pomeranč. Nejde to?

„Nechte si koupit v lékárně speciální přípravky tekuté výživy. Jde o nápoje speciálně vyvinuté pro pacienty se zvýšenou potřebou energie a nedostatečným příjmem živin. Jsou určené k popíjení. Mohou posloužit právě v období nemožnosti konzumovat jídlo,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Přípravky obsahují spektrum potřebných živin, vitaminů a minerálních látek. Vybírat je množné z různých druhů.

Ležet na zádech?

Chyba! Když je vám hodně špatně, jste rádi, že ležíte. Ale váš doktor vám zřejmě neřekl, že poloha na zádech je ta nejméně vhodná. Vždyť i na záběrech z nemocnic vidíte pacienty, kteří leží na břiše nebo boku.

Ideální poloha je tedy na břiše. Dochází při ní k lepšímu prokrvení a provětrávání zadní partie plic, a tím se předchází onemocnění plic. Po 30 až 120 minutách byste polohu měli změnit. Z břicha se otočte na levý bok, pak si sedněte a poté otočka na pravý bok.

Dechová cvičení

„Můj doktor mi řekl, že bych měla provádět dechová cvičení,“ řekla Blesku paní Zuzana (50). „Jenže jsem vůbec nevěděla, jak na to. Hledala jsem informace na internetu a také našla sadu cviků v Blesku. Lidé by o tomto cvičení měli být od lékařů informováni,“ myslí si Zuzana, která už má těžší »lehký průběh« za sebou.

Kontrola na plicním

Pokud už jste nákazu překonali v domácím léčení, měli jste kašel, byli dušní a nadále cítíte únavu, měli byste si nechat na plicním vyšetřit vaši dýchací soustavu. Praktik by vám měl bez problémů vystavit žádanku.

Rekonvalescence v lázních

Po prodělání covidu-19 můžete také přes svého lékaře požádat o lázně. Zde budete rehabilitovat, provádět dechová cvičení a váš zdravotní stav by se měl zlepšit. Ale neváhejte dlouho, pojišťovny jsou nyní docela vstřícné, a čím dříve po nemoci do lázní nastoupíte, tím lépe.

Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“

Video
Video se připravuje ...

Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív? Markéta Volfová, Lukáš Červený