Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Covid byl jen začátek, přijdou horší nemoci. Příprava nebude jednoduchá, je ale možná

Autor: Markéta Mikešová - 
13. února 2021
05:01

Covid-19 změnil celý svět. Lidstvo si na vlastní kůži vyzkoušelo, jaký problém může vytvořit rapidně šířící se nákaza, která nezná hranic a před kterou se složitě chrání. Ve skutečnosti jsme ale měli štěstí. Příchod podobné nemoci byla jen otázka času a koronavirus SARS-CoV2 zdaleka nemá takovou smrtnost jako například virus Marburg. Většina lidí covid přežije, byť v některých případech s následky. Příští nemoc už tak shovívavá být nemusí a je prakticky jisté, že se jí dočkáme. Otázka je pouze kdy.

Otázka připravenosti na pandemie není nová a neotevřel ji pouze covid-19. Světová zdravotnická organizace (WHO) určité druhy patogenů monitoruje dlouhodobě a ke každému má sestavený materiál, který obsahuje popis strategie jak postupovat, pokud by se vymkl z rukou. Jde o nákazy, které mají pandemický potenciál, patří sem mimo jiné ebola, MERS, SARS a virus Nipah.

Materiál pro SARS byl logicky použit při odezvě na covid, i když zpětně vůči WHO zaznívá, že organizace mohla dělat víc. Dnes už má covid-19 v seznamu vlastní kolonku. Je tam i jeden zástupce se záhadným názvem „nemoc X“, který neodkazuje na žádnou konkrétní chorobu, ze všech uvedených patogenů je ale nejděsivější, protože může způsobit nejvíce škod.

Označení nemoc X se používá pro ještě neobjevené choroby, které mohou zasáhnout celý svět. Covid-19 byl přesně tato nemoc X, dnes už jej však známe, proto se jméno přesunulo na další budoucí patogen. Je to obecně vědomí, že může nastat další pandemie, nikdy nejsme zcela v bezpečí – na naší planetě existuje více virů, než je hvězd v celé galaxii, přičemž infekčních vůči lidem jich je zhruba půl milionu. Statisticky by vlastně bylo zvláštní, kdyby se mezi nimi neobjevil minimálně jeden ochotný skákat na nás a tropit neplechu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa