Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Srbsko očkuje zdarma i turisty: „Vakcínu jsem sehnal za 5 minut,“ popsal Miša žijící v ČR

Aktualizováno -
8. dubna 2021
13:40
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
8. dubna 2021
05:00

Lidem dochází trpělivost a řadu z nich nebaví čekat na svůj termín k očkování proti covidu-19. Někteří z nich tak vyráží do ciziny, kde se snaží vakcínu sehnat. Srbsko těmto lidem jde naproti a očkování nabízí zdarma všem, kdo mají zájem. Jedním z těch, kteří se nechali v této balkánské zemi naočkovat, je i Milutin Illić, který zde byl na služební cestě a který má trvalý pobyt v ČR. Blesk Zprávám popsal, jak zde očkování funguje, ale poskytl i názor na očkovací turistiku. 

Očkování proti covidu-19 probíhá na celém světě. Zatímco jinde hlásí šnečí rychlosti, jinde se na vakcíny snáší prach. Řeč je například o Srbsku, kam se nyní hrnou cizinci z okolních států. Podle ředitele Úřadu pro elektronickou státní správu Mihailo Janoviče se v Srbsku stihlo naočkovat již 39 tisíc cizinců. Především z Makedonie, Bosny a Hercegoviny a z Černé Hory. 

Vakcínu zdarma v tomto balkánském státě získalo i několik lidí z Česka. Mezi nimi je i známý podnikatel a majitel Rohlik.cz Tomáš Čupr, ale i Miša Ilić - Srb trvale žijící v ČR a asistent poslance Jaroslava Foldyny (SPD). 

Podle ředitelky odboru komunikace ministerstva zahraničních věcí ČR Zuzany Štichové se do Srbska vydalo za vakcínou několik desítek lidí. „Nemyslíme, že by šlo o nějakou masovou záležitost,“ podotkla. 

„Rozhodnutí o očkování je na každém, upozorňujeme na to, že v případě Srbska šlo o ojedinělou akci a lidé by měli zvážit přístup ke druhé dávce i možnosti případných reklamací. V takových případech totiž musí případné škody vymáhat po daném státu. Upozorňujeme také na komplikace se zapsáním do českých registrů a uznávání v případě plánovaných covidových certifikátů vakcinačních pasů,“ dodala dále pro Blesk Zprávy.

Ilić: Vše trvalo pět minut, stačilo najít frontu

Ilić byl ale v Srbsku na služební cestě. K vakcíně se vlastně dostal náhodou. „Byl jsem dopoledne v jednom pořadu v televizi. Zaslechl jsem, jak se baví o bělehradském trhu, kde probíhá veřejné očkování. Neměl jsem zrovna co na práci, tak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa