Každému z nás se občas stalo, že šel už po sté tou samou ulicí a při pohledu vzhůru si všiml zajímavého domu nebo nových detailů. Kolikrát chodíme denně kolem architektonických skvostů a ani to nevnímáme. S tím by mohl pomoct nedávno spuštěný web Napamátky. Autorky projektu chtějí jeho pomocí přilákat veřejnost k zájmu o architekturu.

Na začátku byl školní projekt

S myšlenkou Mapamátek přišla v rámci školního projektu Marie Zákostelecká, velká milovnice architektury. „V našem týmu nás bylo deset, řekla jsem si, že pokud se mi všechny podaří nadchnout pro tenhle projekt a zároveň pro architekturu, má to smysl,“ vysvětluje pro Blesk Zákostelecká. Spolužáky opravdu nadchla a projekt tak mohl začít vznikat.

„Máme obrovskou výhodu, že každý z nás umí něco. Někdo programuje, jiný fotí nebo dělá videa, další píše a shání potřebné informace. Sama jsem až překvapená, jak se nám to takhle pěkně sešlo,“ chválí si zakladatelka projektu. Desetičlenný tým měl na vypracování úkolu poměrně šibeniční termín. Zadání dostali studenti v říjnu, na začátku semestru a v prosinci už projekt museli obhajovat.

Projekt ve škole obhájili, obstojí i za dveřmi školy?

Školní práce sice byla úspěšně dokončena, tým se ale rozhodl v celé práci pokračovat dál ve svém volném čase. V současné chvíli si zájemci mohou vybrat z pěti tematických tras. V nabídce je brutalistní, filmová, prázdná, literární a skleněná trasa. „Ke každé trase je přehledná mapa, kde jsou vyznačeny nejen jednotlivé zastávky, ale i start a cíl a to včetně nejbližší zastávky MHD,“ vysvětluje další z autorek Ivana Čuříková.

Pokud si tedy vybereme například literární trasu, provede nás po rodných domech známých pražských spisovatelů. Začátek je na Malé Straně, konec je ve Vodičkově ulici. Časovou náročnost uvádí web kolem hodiny. Během procházky se zastavíte u rodného domu Jana Nerudy, Franze Kafky nebo bratří Čapků, nechybí však ani Werichova vila.

„Ať už máte rádi Kafku či Wericha nebo raději trávíte čas recitováním Erbenových veršů, na téhle trase můžete na chvíli vstoupit do života každého z nich. Literární trasa vás provede po domech slavných spisovatelů, kteří se alespoň na část svého života uchýlili do Prahy. Odložte knihu a nazujte boty – je čas se projít!“ vyzývá popis trasy.

Všech deset lidí tvoří Mapamátky ve svém volném čase. Nepřemýšlí autorky třeba o sponzorech? „Samozřejmě, že nás to napadlo a aktivně se o této možnosti bavíme. Máme za sebou jednu takovou spolupráci na Skleněné trase, na druhou stranu nechceme být limitováni tím, že nám sponzor dá peníze a my bychom museli trasy dělat jemu na míru. Variantou je také spolupráce s některými městskými částmi, ale vše je zatím jen v rovině diskuze,“ řekla Zákostelecká.

Nová trasa bude na konci dubna

V současné době si lze vybrat mezi pěti různými trasami. Brzy přibude však další. „Její zaměření prozrazovat nechceme, na našich sociálních sítích vždy před uvedením nové trasy pořádáme soutěže. Kdo podle indicií trasu pozná, dostane od nás placku. Sledujte tedy náš Facebook, na přelomu dubna a května novou trasu zveřejníme,“ uzavírá Zákostelecká.

Fotogalerie
9 fotografií