Kakaová pochoutka

Kupovat čokoládu na vaření jen podle toho, že je na obalu napsáno »na vaření«, se nemusí vyplatit. Pokud není v hlavním zorném poli nápis »čokoláda«, ale jen výraz »na vaření«, obvykle nemá výrobek s čokoládou nic společného, jde pouze o kakaovou pochoutku.

Na rozdíl od čokolády totiž nemá legislativou stanovené množství kakaové sušiny (u hořké čokolády to je min. 35 %). Pokud si myslíte, že výhodou je nižší cena, jste na omylu. Cenově mohou být tyhle pochoutky i dražší než jiné čokolády na vaření.

Žádný rozdíl?!

V současnosti není v požadavcích na kvalitu žádný rozdíl mezi hořkou čokoládou nebo tou na vaření. Podle vyhlášky je totiž čokoláda na vaření považována za jednu ze čtyř skupin té hořké a bližší specifikace zde není.

Cenné kakaové máslo

Co dělá čokoládu čokoládou? Kakaové máslo! Je to ta nejcennější složka v téhle sladkosti. Platí, že čím víc tohoto tuku čokoláda má, tím je kvalitnější a chutnější. Podle legislativy musejí mít hořké čokolády (kam se řadí i čokolády na vaření) minimálně 18 % kakaového másla.

Povolená exotika

Obsah kakaového másla se nesmí v hořkých čokoládách nahrazovat jinými tuky. Výrobci sice mohou do čokolády přidávat i jiný než kakaový tuk (a sice tropické jako palmový olej či bambucký), ale jen maximálně do 5 % hmotnosti výrobku. A v takovém případě musí být na obale u popisu čokolády uvedeno, že »vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky«.

Kvalita z úlomku

Kromě chuti je u čokolád na vaření důležitá i textura. Tu sice z obalu nevyčtete, ale nemusíte čekat na výsledek vánočního pečení. Stačí se podívat na lom čokolády!

Nejlepší je rozlomit ji nepravidelně (ne podél políček). Kvalitní čokoláda má lom pevný, hladký, neroztřepený a lesklý. Neměl by se drolit, být matný, a ani by v něm neměly být drobné bublinky.

Fotogalerie
3 fotografie