Petr a Martina se mají čím pochlubit. Jejich slámový betlém pod obecní lípou už dříve nabobtnal do úctyhodných 56 figur. I proto se dočkali zápisu do České knihy rekordů. „Letos je jich o několik méně, ale zase jsme připravili něco nového. Třeba selku stloukající máslo či vozku na voze se dvěma koníky. Každý si tady najde nějakou oblíbenou figurínu,“ prozradila Martina, povoláním antropoložka.

Sami dva by to pochopitelně nezvládli. Proces přípravy postav trvá několik měsíců. A po ruce jsou vždy desítky místních pomocníků. „Základem je dřevěná konstrukce, na ni navážu králičí pletivo. Korpus vycpeme sekanou slámou a detaily dotvarujeme z dlouhé ovesné slámy,“ popsal tvůrčí proces vyučený elektrikář Petr.

Video
Video se připravuje ...

Petr Filip o unikátním slámovém betlému v Pozořicích TV Blesk Zdeněk Matyáš

Na celou galerii padnou desítky balíků slámy. „Pěstuji oves, který ručně seču kosou a pak s přáteli vymlátíme cepy. Získáme tak slámu s dlouhými stébly, potřebnými třeba k výrobě koňské hřívy. A protože jsme neměli cepy, nechal jsem jich deset vyrobit a každý rok v srpnu si uděláme dožínky s mlácením slámy. Ta pak poslouží betlému," vysvětlil Petr Filip.

Ani covid je nezastavil

Koronavirus poznamenal loňský i letošní betlém, jeho tvůrci ale ani na chvíli neplánovali nucenou pauzu. „Chtěli jsme zejména o víkendech návštěvníkům zpříjemnit prohlídku třeba svařákem nebo něčím na zub, nakonec jsme to zavrhli. Také obec zrušila vánoční jarmark. Zážitek z prohlídky betlému to snad nikomu nezkazí,“ míní Martina.

Unikátní slámový betlém bude v Pozořicích k vidění, pokud nepřijde nepříznivé počasí, až do Hromnic, tedy do přelomu ledna a února.

Brno představí tradiční výstavu betlémů

Betlémy najdou zájemci také v Letohrádku Mitrovských na Starém Brně od 4. prosince do 16. ledna. Spatří historické i soudobé exponáty různých velikostí a druhů z Česka i ze zahraničí. Nechybí nejoblíbenější české betlémy od Mikoláše Alše či Josefa Lady, ale i různé kuriozity jako například mexický betlém stylizovaný do postaviček z kostlivců.

Výjimečným exponátem je rozsáhlý ručně malovaný papírový betlém z roku 1933 od Jana Václavů ze Železnobrodska, který vytvořil pro své syny. Exotické betlémy pak pochází z křesťanských oblastí Afriky a jižní či střední Ameriky.

Lokální zvláštností bude Starobrněnský papírový betlém s důležitými památkami v okolí letohrádku a významnými osobnostmi, které v této části Brna působily. Autorkou tohoto betlému je ilustrátorka Jana Moštková.

Fotogalerie
11 fotografií