Tradice betlémů a Jesliček je v Česku stará přes 400 let. Vyobrazování okamžiku narození Ježíška se rozšířila díky svatému Františkovi z Assisi, který už ve 13. století uspořádal poprvé živý betlém. Varianty z figurek se začaly objevovat díky františkánskému řádu a jezuitům. Ti v dnešním Klementinu v areálu někdejších kolejí roku 1562 vůbec poprvé vystavili jesličky.

V některých dobách se podobná praxe netěšila oficiální podpoře a z kostelů musela pryč. Například císař Josef II. označoval betlémy za naivní a nedůstojné. Jejich obliba se však u nás přesto rozšířila.

Na území hlavního města je v tomto roce možné prohlédnout si betlémy ve třech desítkách kostelů. Mezi nejčastěji navštěvované patří ten na hradčanské Loretě, kde se tvoří dlouhé fronty. V Praze však lze navštívit také výstavy netradičních betlémů, mezi které patří například perníkový betlém v kostele svatého Matěje v Dejvicích. V kostele svatého Jakuba Staršího v Petrovicích se betlém skládá z fotografií zhruba 600 postav farníků – živých i zesnulých.

Vůbec nejstarší dochované jesličky v Čechách se nacházejí v podzemí kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého v Praze na Karlově. Pod schodištěm je vybudována kopie Svaté jeskyně, která byla vysvěcena roku 1712. Údajně sem pro inspiraci chodíval Bedřich Smetana.

Fotogalerie
8 fotografií