Už čtvrt hodiny před začátkem nalévání se na Václaváku utvořil dlouhý had z nedočkavců, kteří se těšili na rybí polévku. „Štědrovečerní večeři vždy chystala žena. Letos jsem se ale rozvedl, tak jsem se vydal sem,“ prozradil Pavel, který se dočkal polévky po dvaceti minutách stání, naštěstí ne v mrazu. Příjemných jedenáct stupňů zapříčinilo, že se lidé nepostrkovali, aby byli u teplé polévku dříve než jiní.

Celkem organizátoři připravili 3000 porcí, z nichž 1000 nabízí na Václavském náměstí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) se svým týmem.

Na Staromáku Babiš a Krnáčová

 „Je to moc milá tradice. Škoda jen, že je takové teplo, člověk by si tu polévku daleko více vychutnal,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) při nalévání polévky na Staromáku, kde se lidé o poznání více tlačili.

Video
Video se připravuje ...

Rybí polévka byla jako každoročně zcela zdarma. A tak bylo na Václaváku a Staromáku plno dychtivců tradičního štědrovečerního vývaru. Eva Fornálová

Důvodem menších slovních rozržek na Staroměstském náměstí byl o poznání chudší prostor na fronty oproti Václaváku. Právě na Václavském náměstí se stánek postavil ve spodní části, kde byl otevřený prostor. Pražané se tam tak nemísili s turisty, kteří neměli tušení o jakou akci se jedná a kteří přišli jen na vánoční trhy.  A jak lidem chutnala polévka podle speciálního receptu s koňakem a karamelem? „Chtělo by to sůl a pepř, aby byla výraznější, ale jinak je dobrá,“ hodnotil polévku pan Jiří na Václaváku. Na Staromáku si lidé taky pochutnávali. „Je výborná. Jen je zvláštní, že je v rybí polévce kuřecí maso,“ hodnotila po několika lžících paní Simona.

660 kilo surovin

Kuchaři na polévku zpracovali celkem 660 kilogramů surovin. Kromě kaprů, kteří letos pochází z rybářství Zbiroh, do polévky zpracovali 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany. Nechybí tři litry koňaku pro zvýraznění chuti, karamel a osmažené krutony na másle.

Fotogalerie
63 fotografií