Ohňostroj je každoročně vyvrcholením bouřlivého příchodu nového roku. Letos otevře rok plný důležitých osmiček českých dějin a také rok, kdy oslavíme sto let od založení Československa. Právě to je také hlavním tématem celé jedenáctiminutové show, která rozzáří nebe nad Letnou.

Takhle bude vypadat novoroční ohňostroj 2018:

Video
Video se připravuje ...

Takhle bude vypadat novoroční ohňostroj 2018! Odpálí ho z Letné. Makalu Fireworks

Slavná výročí

„Pět obrazů připomene boj o naši státnost během Pražského povstání v roce 1945, Pražského jara 1968 i sametové revoluce v roce 1989,“ prozradil Blesku Martin Peter, choreograf a šéf společnosti Makalu, která show realizuje. Prolne se v ní řada hudebních stylů a také hlasů osobností.

Zazní i Havel

Kromě T. G. Masaryka (†87) a jeho projevu o demokracii zazní také motto Václava Havla (†75) nebo hit To máme mládež od Petry Janů (65) a Věry Špinarové (†65). „Jediné, z čeho máme obavy, je počasí,“ dodal Peter. Ideální by prý byl mírný vítr vanoucí směrem od diváků a jasné nebe. 

Kde a jak show sledovat

Tři nejlepší místa pro sledování ohňostroje jsou tradičně Čechův most, Dvořákovo nábřeží a Pařížská ulice. Dobře však také uvidíte z Mánesova a Štefánikova mostu, z vrchu Petřína i ze samotné Letné, kde však možná přijdete o níže odpalované efekty. Zvukový doprovod bude letos vysílat pražské rádio City a organizátoři doporučují použít klasická analogová zařízení, protože internetové vysílání má výrazné zpoždění.

Co uvidíme a uslyšíme

„Velkolepý program je složen z raritních efektů, které se i ve světě využívají jen výjimečně,“ prozradil Peter. Pyrotechnika letos pochází ze Španělska, Itálie a Číny, řada technologií byla vyráběna na míru přímo pražskému ohňostroji. Kromě sférických pum a ohnivých hřibů uvidíme červené sloupy o výšce 18 metrů či efekty ve tvarech a barvách české vlajky. Jako hudební doprovod pak zazní Buggati Step Jaroslava Ježka, Óda na radost Ludwiga van Beethovena a další díla.

Pražská vyhláška

Ohňostroj se nesmí odpalovat v celé památkové rezervaci, z Vltavy a jejích ostrovů, 50 metrů od břehu a v okruhu 250 metrů od zdravotnických zařízení. Naopak o silvestrovské noci a na státní svátky kromě Velikonoc, Vánoc a Dne upálení mistra Jana Husa je ohňostroj povolen. Vyhláška obsahuje i omezení drobné pyrotechniky v čase od 10:00 do 22:00 na 14 vybraných místech, jako je holešovické Výstaviště nebo okolí Kongresového centra na Vyšehradě.

Novoroční ohňostroj v číslech

999 999 tolik korun zaplatí město za ohňostroj

20 na tolik milionů je proti škodám pojištěn organizátor

1 za jediný týden vznikl scénář letošní show

1 měsíc trvají přípravy ohňostroje

660 tolik sekund, tedy 11 minut show potrvá

140 tolik metrů na šířku zabere odpaliště na Letné

1353 počet elektrických odpalů

3760 kusů použitých výmetů / rozbuchů

205 různých variant použitých efektů

69 římských svící

8 pozemních min

3 sférické (kulové) pumy použité ve finále o ráži 300 mm jsou nejdražší položkou, jedna vyjde na 10 tisíc korun.

Blesková zpráva

Pro větší bezpečí volně žijících zvířat a ptáků budou letos všechny dělobuchy tišší než v minulosti, zvířata budou zvukem a plašiči v předstihu odehnána.

Fotogalerie
8 fotografií