Projekt »Daruj kabát«, který iniciovala Blanka Fröhlichová skrze facebookové stránky, se letos už potřetí koná v Praze 6. Akce spočívá ve využití nepotřebného oblečení, které lidé schraňují doma a vědí, že je již dále nevyužijí. Mohou je proto „odložit“ do speciálně připravených skříní, které radnice Prahy 6 zřídila na třech místech, odkud si je druzí mohou brát.

Od Břevnova po dejvické centrum

Dvě skříně jsou k nalezení na Břevnově. Jedna je přímo pod tramvajovou zastávkou Drinopol, druhá je o pár zastávek níže u stanice Malovanka. Třetí skříň se vyskytuje na frekventovanějším místě přímo u Vítězného náměstí na tzv. „Šesťáku“. Lidé okolo nich ale zatím spíše jen bez zájmu chodí. Není totiž na první pohled zřejmé, k čemu slouží. Informativní cedule u nich totiž chybí.

Projekt je stále spíše v přípravné fázi,“ vysvětlila iniciátorka Blanka Fröhlichová, „máme v plánu dodat k nim informační tabule a veřejnost lépe informovat.“ Uvedla také, že by po plodné a úspěšné spolupráci s radnicí Prahy 6 ráda oslovila s možností spolupráce i jiné městské části. „Lidé se na nás již obraceli s otázkami ohledně jejich účelu, takže je možné, že k nějakému označení skříní a explicitnímu uvedení jejich účelu dojde v dohledné době,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. „V lednovém čísle Šestky budou určitě uvedeny informace o tomto projektu,“ doplnil.

Projekt na pomoc druhým

„Všimla jsem si, že někteří lidé bez domova jsou příjemní lidé, kteří se jen ocitli ve špatné situaci,“ uvedla autorka projektu Blanka Fröhlichová již dříve pro Blesk.cz. Proto vyvinula iniciativu, při které mohli dobrodinci věnovat lidem bez domova své kabáty či jiné ošacení. Loni tento záměr podpořily stovky občanů.

Kde na Praze 6 jsou k nalezení skříně pro odložení nepotřebného šatstva pro pomoc druhým, si můžete prohlédnout v galerii:

Fotogalerie
18 fotografií