Suroviny: 230 g hladké mouky 140 g medu 60 g másla 2 vejce 2 lžičky perníkového koření 2 lžičky kakaa ¾ lžičky prášku do pečiva
NA POLEVU: 75 g moučkového cukru tuzemský rum směs koření: hřebíček, badyán, skořice, anýz vanilkový lusk.
Postup: Med a máslo rozehřejeme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.
Do misky prosejeme mouku, přidáme perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme vejce a zapracueme do mouky. Směs zalijeme rozpuštěným máslem s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promícháme. Poté zakryjeme fólií a uložíme na 45 minut do lednice.
Do kastrolku nalijeme asi 1 dl rumu, přidáme koření a nakrájený vanilkový lusk (může být bez semínek). Přivedeme k varu, odstavíme, necháme vychladnout a všechno koření vyjmeme. Troubu rozehřejeme na 170 °C.
Těsto přeneseme na pomoučený vál a krátce prohněteme. Pak rozválíme na plát silný asi půl cm a vykrajujeme jednotlivé tvary, které opatrně přeneseme na plech.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8–10 minut.
Do misky nasypeme moučkový cukr a za stálého míchání po troškách přiléváme perníkový rum. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá.
Upečené perníčky necháme vychladnout a poté je namáčíme z lícové strany do polevy a tu necháme zatuhnout.
Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?
Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub