Suroviny:  230 g hladké mouky  140 g medu  60 g másla  2 vejce  2 lžičky perníkového koření  2 lžičky kakaa  ¾ lžičky prášku do pečiva

NA POLEVU:  75 g moučkového cukru  tuzemský rum  směs koření: hřebíček, badyán, skořice, anýz  vanilkový lusk. 

Postup:Med a máslo rozehřejeme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.

 Do misky prosejeme mouku, přidáme perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme vejce a zapracueme do mouky. Směs zalijeme rozpuštěným máslem s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promícháme. Poté zakryjeme fólií a uložíme na 45 minut do lednice.

Do kastrolku nalijeme asi 1 dl rumu, přidáme koření a nakrájený vanilkový lusk (může být bez semínek). Přivedeme k varu, odstavíme, necháme vychladnout a všechno koření vyjmeme. Troubu rozehřejeme na 170 °C.

 Těsto přeneseme na pomoučený vál a krátce prohněteme. Pak rozválíme na plát silný asi půl cm a vykrajujeme jednotlivé tvary, které opatrně přeneseme na plech.

 Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8–10 minut.

Do misky nasypeme moučkový cukr a za stálého míchání po troškách přiléváme perníkový rum. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá.

 Upečené perníčky necháme vychladnout a poté je namáčíme z lícové strany do polevy a tu necháme zatuhnout.

Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?

Video
Video se připravuje ...

Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie