Suroviny:  230 g hladké mouky  140 g medu  60 g másla  2 vejce  2 lžičky perníkového koření  2 lžičky kakaa  ¾ lžičky prášku do pečiva
NA POLEVU:  75 g moučkového cukru  tuzemský rum  směs koření: hřebíček, badyán, skořice, anýz  vanilkový lusk.
Češi bojují s drahými potravinami: Tereza ušetří měsíčně klidně pět tisíc! Co pomáhá dalším hospodyňkám?
      Postup:  Med a máslo rozehřejeme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.
 Do misky prosejeme mouku, přidáme perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme vejce a zapracueme do mouky. Směs zalijeme rozpuštěným máslem s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promícháme. Poté zakryjeme fólií a uložíme na 45 minut do lednice.
 Do kastrolku nalijeme asi 1 dl rumu, přidáme koření a nakrájený vanilkový lusk (může být bez semínek). Přivedeme k varu, odstavíme, necháme vychladnout a všechno koření vyjmeme. Troubu rozehřejeme na 170 °C.
 Těsto přeneseme na pomoučený vál a krátce prohněteme. Pak rozválíme na plát silný asi půl cm a vykrajujeme jednotlivé tvary, které opatrně přeneseme na plech.
 Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8–10 minut.
 Do misky nasypeme moučkový cukr a za stálého míchání po troškách přiléváme perníkový rum. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá.
 Upečené perníčky necháme vychladnout a poté je namáčíme z lícové strany do polevy a tu necháme zatuhnout.
Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?
Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub




      
      
          



