Máslo u nás patří k tradičním potravinám, o to spíš nyní s blížícími se Vánocemi, které si žádají pečení oblíbeného cukroví. Máslo má nezaměnitelné senzorické vlastnosti - chuť a vůni, a proto mu řada lidí dává přednost před rostlinnými tuky. Používá je jako pomazánku na pečivo i pro přípravu pokrmů. 

„Někteří lidé i na másle smaží, což není vhodné, protože se v másle z přítomných bílkovin tvoří za vysoké teploty látky pro naše zdraví nevhodné. Pokud se nechceme ochudit o příjemnou chuť a vůni másla, můžeme pokrm usmažený na rostlinném tuku potřít máslem," vysvětluje pro Blesk.cz Prof. Ing. Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Pokud však bez másla nedáte ani ránu, zbystřete! Kvůli své nepozornosti se totiž můžete lehce napálit a místo ušetření se pořádně prásknout přes kapsu.