Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Drahé vánoční pečení: Cukr zdražuje a bude hůř. Může za to i extrémní počasí

Autor: Washington Post, mav, lig - 
15. prosince 2023
11:19

S blížícím se koncem roku lidé po celém světě pozorují, že ceny cukru rostou. Neobvyklé období sucha v Indii a Thajsku, patřících k největším vývozcům cukru na světě, oslabilo letošní úrodu, píše Washington Post.

El Niño, přirozeně se vyskytující klimatický jev, který se vyznačuje abnormálně teplými vodami oceánu v tropickém Pacifiku, způsobuje dominový efekt po celém světě a podporuje extrémní počasí v různých oblastech. Španělsky znamená niño chlapeček – ale rovněž Jezulátko/Ježíšek –, klimatický jev dostal toto jméno, neboť se jeho vliv nejvíc projevuje kolem Vánoc.

Abnormálně suché počasí v některých částech Asie se nyní podepsalo na produkci cukru. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu dosáhly světové ceny cukru v posledních dvou měsících nejvyšších hodnot za posledních 12 let, když se vyšplhaly nad 28 amerických centů za libru (454 gramů, v přepočtu 14 Kč za kg).

Americké ministerstvo zemědělství předpokládá, že maloobchodní ceny cukru i cukrovinek vzrostou v roce 2023 o 8,9 % a v roce 2024 o 5,6 %. Předpokládané zvýšení cen je výrazně nad historickými průměry, ale nižší než  nárůst cen o 10,4 procenta od roku 2022.

Zdražování cukru je dalším z konkrétních důsledků toho, jak El Niño a lidmi způsobená změna klimatu zesilují extrémy počasí, což má pak vliv na úrodu a nejrůznější zboží. I káva a olivový olej byly letos postiženy dlouhodobým suchem po celém světě, El Niño zdražuje třeba i rýži.

Sucho v Indii

Indie zaznamenala během monzunového období – které trvalo od června do září – méně srážek, než je obvyklé. V červnu byl v celé zemi zaznamenán 60procentní deficit deště, za celou sezonu spadlo v zemi podle údajů tamního meteorologického úřadu asi o 6 % méně srážek, než je průměr, monzunové období bylo nejsušší od roku 2018.

Podle Indické asociace cukrovarů (ISMA) se předpokládá, že produkce cukru v Indii v letech 2023–2024 klesne na 33,7 milionu tun, což je o 8 % méně než v předchozích letech. V sezoně 2022–2023 Indie podle odhadů vyrobila 36,6 milionu tun. „Musí se vzít v potaz i skutečnost, že se některý cukr odklání do výroby etanolu,“ uvádí ISMA. Na výrobu biopaliv apod. padlo minulý rok 4,1 milionu tun indického cukru a letos to vypadá podobně.

Indie je po Brazílii největším producentem a třetím největším vývozcem, exportuje surový cukr – hnědý i rafinovaný – do zemí kolem Indického oceánu v Asii, na Blízkém východě i v Africe.

„Pro chudší země, například v subsaharské Africe, je cukr důležitým zdrojem kalorií. Mají poměrně nízkou spotřebu, ale vysoké ceny skutečně mohou mít dopad na výživu, nebo alespoň kalorie v těchto zemích,“ cituje Washington Post Josepha Glaubera, vedoucího výzkumného pracovníka Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky.

Podle thajského meteorologického oddělení zaznamenalo v letošním roce 5% deficit průměrných srážkových úhrnů také Thajsko. Produkce cukrové třtiny v Thajsku byla v klíčovém období růstu silně postižena suchem, produkce se oproti loňskému roku snížila o 15 % (z 11 milionů tun v letech 2022–2023 na 9,4 milionu tun).

Zacpané brazilské přístavy

Největší výrobce a exportér cukru Brazílie na tom s produkcí byla dobře – jenže vývoz vázl kvůli komplikacím v přístavech. Glauber věří, že lepší úroda v Brazílii může v příštích měsících celosvětovým dodávkám cukru pomoci, podle prvních prognóz by na jaře mohlo dojít k oživení produkce v Thajsku a Indii. Ovšem dopady dlouhodobého jevu El Niño by mohly vést k dalším problémům. „Myslím, že velkým problémem bude délka trvání El Niña a to, jak rychle se dostaneme zpět do jakéhosi neutrálního stádia,“ řekl Glauber.

Od nynějška potrvá jev a jeho následky ještě nějakých pět měsíců. „Pokud se El Niño potáhne, je tu potenciál dalších problémů z hlediska sucha – což byl problém letos. Pokud se rychle rozptýlí, pak by příští léto mohla být situace o něco normálnější,“ uvedl Jon Davis, vrchní meteorolog poradenské firmy Everstream Analytics. Podle něj je letošní El Niño velmi silný, ale není nejhorší, jaký svět zažil.

Evropská unie zaznamenala razantní zdražování cukru už před rokem i začátkem letoška, Česko na tom bylo nejhůř: Loni v listopadu byl cukr o 109,1 procenta dražší než o rok dříve, v březnu 2023 pak byly ceny o 97,5 procenta vyšší než v březnu 2022, ukazují data Eurostatu. V českých obchodech to znamenalo rekordní ceny – v prosinci 2023 v průměru 32,23 Kč za kilové balení krystalu.

„Ceny potravin během roku 2022 rostly podstatně, cukr byl jedním z produktů s nejvyšším růstem cen,“ konstatovala na jaře Evropská komise.

Zdražování se naopak nedotklo USA. Spojené státy dovážejí cukr na základě ročních kvót a závazků přijatých prostřednictvím Světové obchodní organizace (WTO), země reguluje množství importovaného cukru. „To znamená, že ceny cukru v USA jsou vysoké. I když jsme zaznamenali tento velký nárůst světových cen cukru, jsou stále nižší než ceny, které platí američtí spotřebitelé,“ vysvětlil Glauber.

Video  Rohlíky i chléb dál Čechům zdraží! Konflikt na Ukrajině tvrdě zasáhne české pekárny.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Moly28 ( 15. prosince 2023 16:44 )

Na co cukr??? Nežerte sladký a na nic ho nepotřebujete. 👎 Já mám kilovku na půl roku.

krapotkin ( 15. prosince 2023 16:20 )

Já byl proti, protože mi byli jasné, že jen jsme vytáhli hlavu z oprátky RVHP, tak ji vládnoucí šašci hned nacpali pod gilotini EU.

krapotkin ( 15. prosince 2023 16:17 )

Kde jsou ty doby, kdy úroda řepy stačila plně zásobit Československo kvalitním a laciným cukrem. Cukrovary byly v každém okrese. Havel s Klausem je zašmelili západním podnikatelům. Teď vadí i neúroda v Asii.

Celebrity-chachacha ( 15. prosince 2023 16:01 )

Málo cukru a moc lidí.
Najdi chybu.

nadčasový MP ( 15. prosince 2023 14:29 )

Chtěli jsme být kolonií, tak jsme. 🙁

Zobrazit celou diskusi