Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrozí zdražování a nedostatek rýže. Indie utnula její vývoz, lidé v obchodech už místy šílí

Autor: Markéta Mikešová, swp - 
1. srpna 2023
05:00

Světu hrozí další krize, která se svým rozsahem může podobat té pšeničné. Indie v červenci přestala exportovat významnou část své produkce rýže, chce tak ochránit domácí trh. Tato země je největším světovým exportérem této obiloviny, zajišťuje 40 procent světových dodávek rýže. Rozhodnutí tak povede nejen k nárůstu cen, ale v některých regionech může začít rýže i chybět. V USA už se někteří lidé dokonce uchýlili k jejímu panickému skupování.

Když loni v únoru vypukla válka na Ukrajině, napadená země začala mít problémy s vývozem pšenice, jejíž je jedním z největších světových producentů. Komodita na trzích začala chybět, což vedlo k nárůstu cen potravin na celé planetě. Později se sice vývoz skrze obilnou dohodu částečně obnovil, ale nyní Ukrajina znovu hledá cesty, jak pšenici vyvážet, jelikož Rusko z dohody odstoupilo.

Je to problém, ke kterému se nyní zřejmě přidá další. A opět se týká obiloviny, která je pro výživu světa, zvlášť chudých regionů, klíčová – rýže. Zásadní rozdíl je však ten, že možný nedostatek nezpůsobí válečný konflikt, nýbrž svobodné rozhodnutí Indie.

Zamává to s inflací na celém světě, bojí se experti

Indie se v posledních letech potýká s dopady klimatických změn. Vysoké teploty pravidelně střídají silné deště, oba extrémy jsou pro úrodu nejen rýže škodlivé. Zvlášť letošní červenec byl v zemi náročný, intenzivní deště zabily přes 100 lidí. Úrodu rýže toto počasí zdecimovalo a ceny obiloviny se v reakci na to meziročně zvýšily o více než 11 procent, meziměsíčně pak o 3 procenta.

Indické ministerstvo pro ochranu spotřebitele proto začalo přemýšlet, jak se vyhnout rozsáhlé domácí krizi, a nakonec přišlo s řešením, že zakáže vývoz veškeré bílé rýže jiných druhů než basmati. Doufá, že krok povede k poklesu cen rýže v Indii, jelikož produkce zůstane doma.

Jenže ve světě bude chybět. Indie zajišťuje 40 procent veškerého světového exportu rýže, jen loni vyvezla 22 milionů tun, přičemž více než polovina z toho byla rýže, jejíž vývoz je nyní zakázaný.  

„Světové zásoby rýže se tím drasticky ztenčí,“ uvedla Eve Barreová, ekonomka ze společnosti Coface pro televizi CNBC. Podle ní dopady nejvíce pocítí Nepál a Bangladéš, kam indická produkce směřovala nejčastěji. Zasaženy ale budou i africké země. Barreová míní, že rýže na světových trzích bude zdražovat a růst cen ještě můžou zhoršit panické reakce a spekulace.

„Tenhle zákaz je ohromná věc, když si vezmeme, jak důležitá je Indie ve vztahu k produkci rýže. Doufala jsem, že už jsme vrchol inflace u potravin viděli, ale bojím se, že nikoliv,“ zhodnotila pro The Financial Times analytička Zanna Aleksahhinová z výzkumné skupiny Mintec. Podle ní ostatní producenti výpadek nenahradí, protože sami nejspíš kvůli klimatickým změnám zažijí podprůměrnou úrodu.

Analytička Kona Haqueová indické rozhodnutí popisuje jako jasný důsledek klimatického jevu El Niño, jenž se začal v atmosféře projevovat teprve před několika týdny. Varuje, že když bude na trzích málo rýže, vzroste poptávka po pšenici, jelikož tyto obiloviny hrají ve výživě podobnou roli. Ovšem dodávky pšenice zase ohrožuje válka na Ukrajině. Paradoxně Indie zákaz oznámila ve stejný týden, kdy Rusko odstoupilo z obilných dohod s Ukrajinou.

Mezinárodní měnový fond (MMF) se už nechal slyšet, že se bude snažit Indii přesvědčit, aby změnila názor. Hrozba růstu světové inflace v důsledku nedostatku rýže je podle něj příliš velká.

Farmáři: Radost nemáme, budeme tratit

Ani někteří indičtí farmáři zákaz nevítají. „Ty ceny rostou kvůli jiným výdajům, jako je drahá pracovní síla… Pokud si myslí, že zákaz může ceny vyřešit, tak se mýlí,“ popsal pro televizi Sky News Harsh Singla, majitel rýžového mlýna. „Na domácím trhu je ohromná poptávka, takže to tlak na snížení cen nevytvoří. Akorát dojde ke zdražení v zemích, které rýži importují,“ dodal.  

Singla tím navíc přišel o nasmlouvané klienty, které měl v Africe. Teď bude muset hledat nové přímo v Indii a dopředu neví, jak to ovlivní jeho zisky.

Jiným farmářům zase klesají zisky kvůli zmíněným klimatickým změnám. „Přišel jsem kvůli dešti o 40 procent své úrody. Už třikrát jsem musel rýži zasít a stále hrozí, že tu bude pršet a způsobí to záplavy,“ uvedl rýžový farmář Paramjit. Doteď ovšem měl jistotu, že co vypěstoval, za to dostal dobrou cenu v zahraničí. „To teď skončí. Pro nás farmáře a pro vládu to bude ztráta,“ je přesvědčen.

Indové v USA skupují celé pytle

Zprávy o možném nedostatku rýže se již dostaly mezi zákazníky na Západě, média v USA informují o panickém vykupování v některých supermarketech, hlavně ze strany obyvatel indického původu.

„Prošel jsem skoro 10 obchodů. Hledal jen pytel Sona Masuri (druh rýže, pozn. red.) v 9 ráno a ve 4 odpoledne jsem konečně jeden pytel našel, a to za trojnásobnou cenu,“ cituje jedno svědectví z USA server Independent.

Na sociálních sítích se také šíří záběr z amerického supermarketu Costco, kde Indové šplhají po regálech a snaží se vykoupit veškerou jinou rýži než basmati, kterou najdou. Další záběry zachycují dlouhé fronty před obchody.

Jirik-ta ( 1. srpna 2023 12:18 )

Jirik-ta ( 1. srpna 2023 12:18 )

Jirik-ta ( 1. srpna 2023 12:17 )

nějak nám ten socialismus kolabuje.

strng ( 1. srpna 2023 10:14 )

Ty si tak blbej od narození, nebo ti něco spadlo na hlavu až na starý kolena?

strng ( 1. srpna 2023 10:12 )

Tak si ho uvař sám q máš to

Zobrazit celou diskusi