Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Staromáku zazněl tisícihlavý „hlas Ukrajiny“. Před ruskou ambasádou aktivisté symbolicky umořili dravce

Aktualizováno -
24. února 2023
17:02
Autor: ČTK, swp - 
24. února 2023
16:33

Stovky až tisíce lidí se sešly na Staroměstském náměstí v centru Prahy, aby připomněly, že před rokem Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Cílem organizátorů je, aby se Praha v den výročí invaze stala „hlasem Ukrajiny“, chtějí také upozornit na firmy, které v Rusku i po vpádu vojsk do sousední země podnikají. Lidé v průvodu dojdou na Václavské náměstí, kde je naplánovaný další program. Živo bylo také před ruskou ambasádou, kde aktivisté symbolicky zinscenovali konec agresora.

Na Staroměstském náměstí se lidé sešli okolo 15:00. Zhruba po půl hodině se vydali Celetnou ulicí na náměstí Republiky, odkud zamíří na Václavské náměstí. V čele průvodu jdou lidé s transparenty, na kterých jsou loga firem, které pokračují v podnikání v Rusku. Transparenty na sobě mají červené skvrny, které mají symbolizovat krev, a lidé, kteří je nesou, mají ruce nabarvené načerveno.

Účastníci s sebou mají také ukrajinské vlajky nebo transparenty odsuzující Rusko a invazi. Velkou ukrajinskou vlajku nesou lidé rozvinutou mezi sebou také uprostřed průvodu.

Průvod je součástí iniciativy Light Will Win Over Darkness (Světlo zvítězí nad temnotou), kterou koordinují ukrajinští dobrovolníci. Podobné akce by se dnes měly konat například v Belgii, Finsku či Německu, řada jich je naplánovaná i na sobotu.

Policie k pátečním a víkendovým shromážděním v Praze připravila bezpečnostní opatření, na nichž se budou podílet policisté z pořádkové, dopravní i kriminální služby a také antikonfliktní tým, oznámila na twitteru. „Z poznatků nevyplývá, že by shromáždění měla být nějakým způsobem narušována, a věříme v jejich klidný průběh,“ uvedla.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online

Dění před ambasádou

Symbolickým happeningem před ruským velvyslanectvím v Praze v pátek také aktivistická skupina Kaputin vyjádřila naději na brzký konec války na Ukrajině. Aktéři krátké scénky beze slov usekali sekyrou v barvách ukrajinské vlajky údy velikému dravému ptáku se symbolem Z na hrudi, kterým se označují ruské jednotky na Ukrajině, a nechali ho před zraky přihlížejících vykrvácet. Výjevu přihlížela postava symbolizující spravedlnost, s miskami vah v ruce a s bílou páskou přes oči, krev z nakašírovaného zvířete stříkala i na ni.

Vedle spolku Kaputin se před ruským velvyslanectvím sešli i zástupci dalších iniciativ či sdružení, které proti válce na Ukrajině protestují. Na cestě ke vstupu do velvyslanectví stály fotografie z míst, která kvůli válečným úderům plnila poslední měsíce média. Přítomní také vyjádřili podporu Rusům, kteří žijí v Česku a nesouhlasí s válkou a s putinovským režimem.

„V tento den si připomínáme výročí ruské brutální invaze na území svrchovaného státu Ukrajina. Bylo to po osmi letech, kdy ruský režim v Ukrajině okupoval a zabíjel. Celou tu dobu byla reakce západního světa nedostatečná a dala možnost diktátorovi připravit ještě zrůdnější scénář, který se naplnil v únoru 2022,“ uvedli členové skupiny Kaputin v dnešním prohlášení.

Civilizovaný svět musí porazit ruskou agresivitu, ruskou anticivilizaci. Náš happening symbolizuje to, že spravedlnost je možná pomalá a slepá, ale díky Ukrajině dostala do ruky jasnou a ostrou symbolickou sekeru. Ta dokáže utnout ruskou expanzi, ruské hrůzy. Bez západních zemí to ovšem nepůjde. Musíme vytrvat, musíme společně zvítězit,“ uvedli aktivisté, kteří svými veřejnými výstupy proti politice ruského prezidenta Vladimira Putina protestují dlouhodobě.

Válka trvá rok

V pátek uplynul rok rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ruská armáda zahájila letecký i pozemní útok v ranních hodinách 24. února 2022. Agrese vyvolala obrovskou vlnu solidarity v České republice i zahraničí. Západní lídři kroky Moskvy odsoudili a země proti Rusku uplatňují sankce.

Video  Fiala o roce války: Ukrajina musí zvítězit.  - Twitter Petr Fiala
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa