Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Blesk v Chersonu, osvobozeném od Rusů: Ostřelování, fronty na chléb i prázdné regály v supermarketu

Video se připravuje ...
Autor: Marharyta Golobrodska, simao - 
24. února 2023
05:00

Blesk se vydal do Chersonu, osvobozeného od Rusů. Ruská armáda jej však nadále ostřeluje, a tak je město poloprázdné. Redaktorka Blesku na místě zažila i poplach - rozezvučení sirén je na Ukrajině na denním pořádku. I po ústupu Rusů pak přetrvávají potíže se zaminovanými oblastmi, Cherson v tom není výjimkou. A jak vypadá humanitární pomoc těm, co neutekli, zůstali a v případě nutnosti se schovávají před přetrvávajícím ruským nebezpečím? 

Lidé netráví čas venku, pokud to nutně nepotřebují, vzkazuje Marharyta Golobrodska, ukrajinská spolupracovnice Blesku, která se vydala zjistit, jak to v Chersonu aktuálně vypadá.

„Lidí je málo – podle odhadu cca 20 % od původního počtu obyvatel. Mnoho se jich odstěhovalo i po ukončení ruské okupace. Před ní to nestihli, za okupace to bylo velice nebezpečné a ne každý chtěl riskovat. Ale když bylo město volné, tak se vydali do většího bezpečí,“ popisuje Marharyta, která pochází z ukrajinského Mykolajivu, taktéž stiženého Putinovou agresivní válkou.

Ruské ostřelování civilních cílů. Zasáhli i zastávku MHD

Na centrálním Náměstí Svobody se lidé scházeli na protiruské demonstrace již na začátku okupace. A vyrazili sem uvítat i ukrajinské vojáky, kteří město osvobodili zpět. Dnes tady však nikdo není. Lidé chodí ven jen v případě nejnutnější potřeby - pro jídlo, do nemocnice a podobně.

Na Náměstí Svobody se nachází i městská radnice, na které opět vlaje ukrajinská vlajka - a kterou krátce po deokupaci zasáhli Rusové při dalším ostřelování.

Pohybovat se v ulicích nadále není bezpečné. „Rusové ostřelují město chaoticky, nepřesně a opět střílí i po civilních cílech. Přesně 24 hodiny po tom, co jsme byli na Náměstí Svobody, Rusové zasáhli zastávku MHD pár bloků vedle. Zahynulo pět lidí, hned 16 jich bylo zraněno,“ uvádí redaktorka Blesku.

Rovněž šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin varoval před tím, že je město pod palbou ruských raketometů Grad. „Cherson je ostřelován. Pravděpodobně 'Grad'. Už asi 20 výbuchů. Buďte v krytech nebo na bezpečných místech,“ upozornil tento týden Prokudin.

Fronta na chléb i konzervy

V chersonské škole dobrovolnice ukazuje seznam lidí, kteří se přihlásili k odběru chleba – ten se zde vydává v přídělech na osobu. K dostání jsou vedle něj i konzervy s fazolemi z programu OSN United Nations World Food Programme. Dobrovolnice upozorňuje, že zásoby nestačí zdaleka pro všechny a některé zájemce musela odmítnout - na seznamu jsou ti, kdo stihl přijít včas a přihlásit se.

Další pomoc je poskytovaná v bývalém tanečním klubu a kině, které se změnily též na místa výdeje humanitární pomoci. Také tam dobrovolníci přivezli chléb a konzervy a i zde se tvoří fronty.

Cherson: Na centrum pomoci se přeměnil i někdejší taneční klub či kino, i zde lidé stojí fronty Cherson: Na centrum pomoci se přeměnil i někdejší taneční klub či kino, i zde lidé stojí fronty | Blesk - Marharyta Golobrodska

Vykradená a zaminovaná továrna

Cherson trpí nejen nedostatkem potravin, ale i kvůli zaminovaným částem po Rusech.

„V městské části, které místní říkají Ostrov a která je nejvíc ostřelovanou částí města, byla na břehu Dnipra továrna, kde se opravovaly lodě. Rusové ji však vykradli a zaminovali,“ popisuje Marharyta.

Vybrakovaný supermarket a prázdné regály

Právě z Ostrova řada lidí uprchla raději pryč. Otevřený zůstává i místní supermarket, kde nějaké jídlo k dispozici sice je, ale výběr je minimální.

„Lidé navíc musí vystát dlouhou frontu, aby se dostali dovnitř. Ve frontě jsou jenom starší lidé – chléb v tomto obchodě není, přivezou ho dobrovolníci,“ líčí Marharyta.

A jedna z dobrovolnic Blesku následně vysvětluje: „Tady u nás na Ostrově už skoro nikdo není. A ne všechno se sem přiveze. Toto je nejostřelovanější část města. Tady zůstali jen staří lidé. Já jsem tady, protože tu mám mámu.“ Cherson osvobodila ukrajinská armáda v listopadu 2022, kdy donutila ruskou armádu stáhnout se na protější břeh řeky Dněpr.

Cherson: Prázdné regály v supermarketu Cherson: Prázdné regály v supermarketu | Blesk - Marharyta Golobrodska

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa