Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odporný útok na Štědrý den. Rusové ostřelovali Cherson, nejméně 10 mrtvých a 58 zraněných

Aktualizováno -
24. prosince 2022
20:24
Autor: ČTK, swp, Mii, DVL - 
24. prosince 2022
11:43

Při ruském ostřelování jihoukrajinského města Cherson dnes zahynulo nejméně deset lidí, dalších bezmála 60 je zraněných. Řekl to dnes večer šéf chersonské oblasti Jaroslav Januševyč. Dříve ukrajinští představitelé mluvili o sedmi mrtvých. Útok podle zástupců chersonské oblasti mířil na centrum města. Proruský představitel regionu uvedl, že útok podnikli Ukrajinci a lživě z něj obvinili Rusko.

Ostřelování civilních cílů o svátečních dnech odsoudil na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nejsou to vojenská zařízení. Tohle z definice není válka. Tohle je teror, je to zabíjení za účelem zastrašování a potěšení,“ napsal Zelenskyj, který na telegramu zveřejnil fotografie z místa incidentu.

Šéf chersonské oblasti Januševyč dnes večer ve vystoupení v televizi informoval, že ruský útok zabil nejméně deset lidí. Podle něj je zraněných 55, další představitelé mluvili o zhruba 60 zraněných. Podle Januševyče nejsou mezi oběťmi žádné děti.

Podle agentury Ukrinform útok zničil několik budov, na fotografiích z místa jsou vidět hořící auta či vysklená okna domů. Podle místopředsedy krajské rady chersonské oblasti Jurije Sobolevského jedna z ruských raket dopadla poblíž jednoho supermarketu ve středu města. „Byli tam civilisté, každý vedl svůj život, staral se o své záležitosti,“ cituje představitele samosprávy agentura Reuters.

Šéf okupační správy Chersonské oblasti, kterou Rusko zčásti kontroluje, Vladimir Saldo uvedl, že Cherson ostřelovala ukrajinská armáda. „Je to nechutná provokace, jejímž jasným cílem je svalit vinu na ruské ozbrojené síly,“ cituje Salda agentura Reuters.

„Štědrý den. Ruský úder na Cherson vedl k několika civilním obětem na životech. Zatímco rodiny v Evropě, Severní Americe a jinde připravují slavnostní večeři, vzpomeňte si na Ukrajinu, která zrovna bojuje se zlem,“ napsal na twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Příspěvek doplnil o fotografii ohořelého auta.

Rusko podle ukrajinských úřadů ostřelovalo Cherson i v pátek, kdy přišli o život nejméně dva lidé. Ukrajinská armáda osvobodila Cherson od ruské okupace v listopadu, od té doby je toto město prakticky ustavičně pod palbou. Cherson byl jediným oblastním střediskem, kterého se ruská vojska dokázala za současné války zmocnit. Invaze na Ukrajinu začala 24. února, tedy přesně před deseti měsíci.

Video  Rusové z chersonské zoo ukradli mývala  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa