Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel okupanty dosazený starosta: Jeho auto explodovalo

Autor: ČTK, swp - 
23. prosince 2022
08:01

Při bombovém útoku zemřel představitel ukrajinské obce Ljubymivka, kterého do funkce dosadilo Rusko, informovala ve čtvrtek média s odvoláním na okupační úřady. Ljubymivka se nachází v části Chersonské oblasti, kterou v současné době kontroluje ruské invazní vojsko.

Moskvou dosazená správa Chersonské oblasti podle agentury Interfax uvedla, že starosta vesnice Ljubymivka Andrij Štepa zemřel při explozi automobilu. Okupační úřady z jeho smrti obvinily „ukrajinské teroristy“.

Ukrajinské úřady se k incidentu nevyjádřily. Ukrajinská média o Štepovi hovoří jako o okupantovi a člověku, který aktivně spolupracoval s ruskými silami.

Úmrtí za nejasných okolností

Štepa je dalším z řady Ruskem dosazených úředníků, kteří zemřeli za nejasných okolností, poznamenala agentura Reuters.

Od začátku ruské invaze letos v únoru se na okupované Ukrajině odehrála řada atentátů na Ruskem jmenované činitele. Ruské úřady je připisují ukrajinským odbojářům.

V listopadu zemřel při autonehodě zástupce šéfa ruské okupační správy Chersonské oblasti Kirill Stremousov, ačkoliv cestoval v obrněném voze, píše Reuters.

Ljubymivka se nachází na levém (východním) břehu řeky Dněpr, tedy v části Chersonské oblasti, jíž okupuje ruská armáda. Ze západního břehu ji před časem vytlačila ukrajinská armáda při své protiofenzivě, v listopadu osvobodila i regionální metropoli Cherson, který je však od té doby cílem ruského ostřelování.

Atentáty na denním pořádku

V centru okupovaného Melitopolu v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny v pátek vybuchl automobil používaný ruskými okupanty, oznámila ukrajinská média s odvoláním na starostu Ivana Fedorova. Výbuch si vyžádal dva zraněné, uvedl Vladimir Rogov z Ruskem dosazené oblastní správy.

„Velký výbuch v centru Melitopolu. Podle očitých svědků vyletěl do povětří automobil používaný Rusy. Informace o stavu cestujících se upřesňuje,“ sdělil Fedorov na sociální síti.

„V důsledku výbuchu auta v centru Melitopolu utrpěli dva lidé zranění,“ řekl ruským novinářům Rogov, kterého ukrajinská média označují za „gauleitera“. Tento titul v nacistickém Německu označoval stranického náčelníka daného území.

V okupovaných městech na jihu Ukrajiny čas od času dochází k atentátům na ruské představitele a místní kolaboranty. Útoky bývají připisovány ukrajinskému odboji, anebo akcím speciálních sil.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Diplomat Jindrák: Putin je chladně kalkulující mašina. A jaká byla Zemanova první reakce na válku?  -  Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa