Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu a míru. Mír naštěstí v České republice zatím máme, o klidu se ale mnohdy hovořit nedá. Mnoho z nás se žene za dokonalými Vánocemi a často zapomínáme na to nejdůležitější. Rodinu, samozřejmě, ale také na bezpečnost. Člověk ve stresu tíhne k nepozornosti a pod vlivem emocí často zapomínáme. Spálené cukroví a následný dým se dá vcelku bez následků zlikvidovat, horší je to ale s nepozorností u svíček a prskavek, od kterých může snadno chytnout nejen stromek, ale i adventní věnec. Následky pak bývají mnohem horší než jen zakouřený byt.

Svíčky a prskavky

Asi největším nebezpečím jsou svíčky a prskavky na vánočních stromcích. Zvlášť pokud máte stromek už nějaký ten den doma, bude už pěkně suchý, a může chytnout i jen od malé jiskřičky od prskavky. Nebezpečí se ale skrývá za každou svíčkou, třeba i za tou vonnou, kterou zapalujete pro naladění vánoční atmosféry.

 „Ve vzdálenosti 10 cm od plamene svíčky může být teplota až 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastu či textilií. Hořící svíčku vždy umísťujeme na stabilní nehořlavou podložku. Svíčka musí stát v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů (jako jsou záclony a potahy), nesmí se umísťovat do průvanu nebo do polic ve skříňkách. Rizikovým faktorem jsou malé děti a zvířata, které mohou hořící svíčku převrhnout,“ uvádí mluvčí pražských hasičů Martin Kavka

Pěknou neplechu může napáchat samozřejmě i adventní věnec. Pokud ho máte poctivě už od první adventní neděle, bude ještě vysušenější než stromek, proto je třeba být se svíčkami obzvlášť opatrný. Některé věnce navíc nejsou pro pálení svíček vhodné. „Adventní věnce plněné pilinami a bez nehořlavých podložek jsou určeny pouze k dekoraci a svíčky na nich bychom nikdy neměli zapalovat. Rizikové jsou i věnce, kde není dostatečně připevněný držák pod svíčku nebo je kolem svíčky příliš mnoho chvojí,“ popisuje Kavka.

Nekvalitní elektrické řetězy

Pokud si mnete ruce, že máte na stromečku vánoční osvětlení elektrické a že se nemůže nic stát, bohužel i pro vás mají hasiči špatné zprávy, tedy spíš doporučení. „Světelné řetězy a jiné elektrické vánoční dekorace nakupujte v kamenných obchodech a vždy si ověřte, zda byly certifikovány pro český trh. Vždy dodržujte návod k jejich použití. Důležité jsou zejména informace: do jakého prostředí je výrobek určen, jak dlouho smí být v provozu (svítit) a jaký je jejich maximální příkon. Po rozbalení z krabice zkontrolujte stav elektrických kabelů, zda jsou celistvé, nejsou například polámané, aby nedošlo ke zkratu.“ Ideálně si pořiďte světelné LED řetězy, ušetří vám to i peněženku při příštím vyúčtování.

Vroucí olej

Velký pozor si také dejte při smažení kapra, nekapra, řízku nebo čehokoli, co si na Štědrý den dáváte. Horký olej totiž může způsobit velké škody nejen na majetku, ale hlavně na zdraví.

Ani plamen plynového sporáku není možné nechat bez dozoru. „Zejména při smažení dbáme zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke vznícení potravin na pánvi. Pokud se tak stane, nikdy nehaste horký olej vodou! Doporučený postup je následující: zachovejte klidnou hlavu! Vypněte přívod energie, zakryjte pánev poklicí, plechem nebo mokrou utěrkou, a oheň bez přístupu vzduchu nechte uhasnout.“ Tak na sebe dávejte o Vánocích pozor, šťastné a veselé!

Video
Video se připravuje ...

Jak rychle shoří umělý stromeček v kombinaci se světly od Vietnamců Youtube.com

Fotogalerie
17 fotografií