Štědrý den je za dveřmi a tradiční stánky s kapry zaplnily pražské ulice i náměstí. Kvůli všeobecnému zdražování se letos zvedla i cena kapra, i když ne nijak markantně, na kilu jde zhruba o 10 korun. V Praze tak kilo vánoční ryby pořídíte nejčastěji okolo 130 korun, za Prahou nebo ve Středních Čechách je pak ryba levnější zhruba o 15 až 30 korun.

Přes 200 stánků s káděmi a tisíce odpůrců

Státní veterinární správa (SVS) letos v hlavním městě registruje přes 200 míst, kde prodej kaprů probíhá. Každý prodejce je povinen prodej ryb nahlásit, aby SVS měla o prodeji přehled a mohla ho, tak jako každý rok kontrolovat.

Čím dál tím častěji se však objevují názory, že by se tento druh prodeje ryb měl zakázat. Za to bojuje i organizace Comapssion in World Farming., respektive její česká pobočka „V současné době je běžně možné zakoupit si (nejen) tradičního vánočního kapra v živém stavu, přepravovat ho po libovolně dlouhou dobu bez vody, přechovávat ho v nevhodných podmínkách v domácnosti (například ve vaně) a posléze ho neodborně usmrtit či vypustit zpět do volné přírody,“ píší na svém webu. Vznikla i petice, která si klade za cíl současný styl prodeje kaprů zrušit. Prozatím se podařilo získat přes 5 tisíc podpisů, organizátoři by rádi dosáhli na číslo desetkrát vyšší.

Kapr jako součást povolebního boje

Prodej kaprů se stal tak trochu i součástí povolebního boje pražských politiků. „Masakr kaprů, který probíhá každý rok v prosinci v českých ulicích, je neobhajitelný. Když už někteří z nás mají potřebu jíst kapry, tak je při tom aspoň netýrejme! Podepsal jsem petici za zákaz prodeje živých kaprů,“ napsal na svůj twitterový účet pirátský radní Adam Zábranský, který se dlouhodobě prezentuje jako vegan a ochránce zvířat.

Zábranský rovněž nasdílel i recept na rostlinnou variantu oblíbené pochoutky. „Jak na štědrovečerní večeři po vegansku? Zkuste nekapra ovesného! Komu se nechce dělat s nekaprem, doporučuju třeba vegan řízek od Garden Gourmet nebo kukuřízek. Bramborový salát se sojanézou chutná stejně jako ten s majonézou.”

Toto sdělení nenechalo chladným předsedu pražského ANO Ondřeje Prokopa. „Díky ale NE, já si dám kapra. Jako to dělali moje rodiče a rodiče jejich rodičů a jako to budou jednou dělat moje děti. Mám rad tradice a bylo by dobré je v rámci progresivního ekopopulismu úplně neničit. Co pak z naší národní kultury a identity zbyde? Nekapr, netradice?“ napsal ke sdílenému tweetu Zábranského. K tweetu se vyjadřovali i mnozí další. Pražští politici se tak nejen neshodnou na podobě budoucí pražské koalice, ale ani na tom, jak slavit Vánoce.

Inspektoři zahájili kontroly

První kontroly zahájila SVS v Praze 20. prosince. „Inspektoři za zaměřují na dvě hlavní oblasti, jednak na hygienu prodeje, jednak na dobré podmínky pro ryby,“ vysvětluje ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Inspektoři tedy také kontrolují, jestli nejsou kádě příliš přeplněné a ryby mají dost prostoru vody a hlavně kyslíku.

Aby stánkaři splnili podmínky, musí prodej nahlásit sedm dní před plánovaným začátkem a musí mít i odpovídající vybavení, aby bylo možné dodržet správnou hygienu a hlavně, aby byli kapři řádně usmrcováni.

„Samostatné prodejní místo musí být umístěno tak, aby byl zajištěn co nejsnazší odtok odpadních vod do kanalizace. Prodejní pult musí být také vybaven dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní deskou. Prodejci musí mít i vhodné nástroje pro usmrcování ryb jako jsou, palička na omračování, nože, ochranné prostředky, stěrky apod. a nesmí chybět uzavíratelná a označená nádoba na živočišný odpad,“ vyjmenovává mluvčí SVS Petr Vorlíček.

SVS také doporučuje, aby si lidé nechali kapra zabít přímo na místě u profíků. „Jednoznačně doporučujeme nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uzavřel Semerád.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční kapr podle tradičního receptu 

Fotogalerie
18 fotografií