Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropská komise navrhne změny pro trh s elektřinou. Chce zamezit šíleným výkyvům cen

Autor: ČTK, lig - 
14. března 2023
07:12

Změny jednotného evropského energetického trhu s cílem zabránit opakování loňského rekordního zdražování elektřiny představí dnes Evropská komise. Podle dosavadních vyjádření unijních činitelů nepůjde o výrazné zásahy do samotného fungování trhu či tvorby cen elektřiny, ale spíše o drobnější úpravy, například v podobě většího zastoupení kontraktů s pevnou cenou elektřiny.

Evropské země začaly o reformě trhu mluvit loni v létě, když v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu prudce rostly ceny plynu a na ně navázané ceny elektřiny. Část zemí zvláště z jihu Evropy přišla s návrhem na změnu výpočtu cen elektřiny a jeho přizpůsobení rostoucímu podílu obnovitelných zdrojů. Řada dalších států v čele s Německem či Nizozemskem ovšem hovořila jen o krátkodobém cenovém výkyvu a před výraznými zásahy do dlouhá léta fungujícího trhu varovala.

Podle informací uniklých v minulých dnech do médií by návrh komise měl počítat s využíváním takzvaných rozdílových smluv, které by prodejci energií měli uzavírat s jejich výrobci. Tyto kontrakty zajistí pevnou cenu elektřiny i v době jejích výrazných výkyvů, z čehož mají podle představ komise profitovat zejména domácnosti a firmy. Návrh by také měl umožnit větší podporu zavádění obnovitelných zdrojů energie.

Video  Jak rostla cena elektřiny?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 14. března 2023 09:22 )

bersimalinecka ( 14. března 2023 09:04 )

Klasika EU nejdřív nechat oheň rozhořet a potom hasit.Vše pod taktovkou korpo­rací­.Léko­vých,e­nerge­tickýc­h, potravinářských a v neposlední řadě zbrojaři.

Zobrazit celou diskusi