Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Top momenty Zelenského tour v Evropě: Tleskající špičky EU, slzy v Bruselu i česká účast

  • Autor: David Polák,Rostislav Fridrich,ČTK - 
    10. 2. 2023
    05:00

    Měří jen metr sedmdesát, ale už teď může být »válečný« prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (45) považován za giganta. Při svém krátkém evropském turné, jehož cílem bylo získat účinnější zbraně proti ruským okupantům, se totiž nestyděl ukázat lidskost. Včetně potlačovaných slz. 

  • 1.Bouřlivý potlesk i slzy

    Ukrajinský prezident přiletěl do Bruselu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem (45), který ho z Paříže, kde byl den před tím na návštěvě, »svezl« svým prezidentským letounem. Zelenskyj v belgickém hlavním městě nejdříve vystoupil s projevem v Evropském parlamentu (EP).

    Při svém příchodu se dočkal bouřlivého potlesku od europoslanců, členů Evropské komise a desítek novinářů. Galerie pro hosty byla zcela zaplněná. Z vřelého přivítání byl dojatý a bylo na něm vidět, že se snaží bránit slzám.

    Video  Volodymyr Zelenskyj v Evropském parlamentu. (9.2.2023)  - EP
    Video se připravuje ...

  • 2.Bráníme se společně

    Svůj proslov uvedl Zelenskyj slovy »sláva Ukrajině« a řekl, že Ukrajina bojuje s nejvíce protievropským režimem moderního světa a že svým nasazením brání i evropské hodnoty.

    „Všichni chráníme Evropu před režimem, který chce zničit svobodu, který chce být na tomto kontinentě autoritářským lídrem,“ prohlásil ve zhruba desetiminutovém proslovu před unijními lídry Zelenskyj, oblečený tradičně ve vojenských kalhotách a mikině.

    Svobodná Evropa podle něj není představitelná bez svobodné Ukrajiny, která však k obraně před ruskou agresí potřebuje rychle další pomoc. Šéfům unijních států Zelenskyj poděkoval za dosavadní podporu a vyjmenoval, jaké konkrétní zbraně by v očekávání ruské ofenzivy jeho země potřebovala: děla, moderní tanky, stíhací letouny, střely dlouhého doletu i munici.

    Šéfka EP Roberta Metsolaová (44) před Zelenského vystoupením uvedla, že budoucnost jeho země je v EU. „Děkuji, že se bráníme společně,“ prohlásil pak v projevu prezident. Po proslovu se dočkal potlesku ve stoje.

    Video  Zelenskyj se vítá s evropskými lídry na summitu EU  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 3.Vítejte doma

    Následně se Zelenskyj přesunul na jednání Evropské rady. „Vítejte v EU, vítejte doma,“ pronesl na úvod její šéf Charles Michel (47). Zelenskyj pak řekl, že svobodná Evropa je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny. „Všichni chráníme Evropu před režimem, který chce zničit svobodu, který chce být na tomto kontinentě autoritářským lídrem,“ prohlásil. 

    Požádal také země EU, aby urychlily dodávky zbraní a munice pro Ukrajinu, která očekává ruskou ofenzivu. V plánu bylo nejenom společné zasedání s ukrajinským prezidentem, ale také separátní schůzky jednotlivých států. Ty se rozdělily do čtyř skupin - a Česko nechybělo.

    Summit v Bruselu: Společná fotografie lídrů u ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (9.2.2023) Summit v Bruselu: Společná fotografie lídrů u ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (9.2.2023) | Reuters

  • 4.Česká účast

    Český premiér Petr Fiala se v Bruselu nechal slyšet, že Česko podpoří na summitu tuto zemi v její cestě do EU. Zároveň dodal, že je nutné, aby vojenská podpora napadenému státu pokračovala.

    „Jsem rád, že se posouvá mínění řady zemí, kam až jsou připraveny jít v podpoře Ukrajiny. To se týká i těžké techniky,“ řekl.

    Co prozradil po jednání? „Volodymyr Zelenskyj nám všem osobně poděkoval za dosavadní pomoc a sdělil nám, v jakých dalších konkrétních věcech můžeme Ukrajině pomoci. A to, že je ukrajinský prezident v Bruselu osobně, tak je to velká věc a je to důležitý symbol. My jsme za jeho osobní návštěvu rádi. Informoval nás také, jaká je aktuální situace v jeho zemi,“ poznamenal Fiala.

    Video  Fiala v Bruselu: Vyrazil i na bilaterální jednání se Zelenským  - Úřad vlády ČR
    Video se připravuje ...

  • 5.Evropská tour ve znamení lidskosti

    Ukrajinský prezident zahájil svoji cestu po evropských metropolích ve středu, kdy neohlášeně navštívil Velkou Británii. Setkal se s britským premiérem Rishi Sunakem (42) i králem Karlem III. (74). Zelenský v projevu před britskými poslanci poděkoval za vojenskou pomoc a řekl si o další zbraně. Svět vyzval, aby dodal Ukrajině bojové letouny. Předsedovi Dolní sněmovny pak jako dárek předal helmu elitního ukrajinského pilota.

    „My máme svobodu, dejte nám křídla, abychom ji mohli chránit,“ stál na přilbě vzkaz od letců. Dojemným momentem byla také společná tisková konference britského premiéra a ukrajinského prezidenta, na níž novinářka ukrajinské BBC řekla Zelenskému, že by ho chtěla obejmout, ale prý nemůže.

    „A proč by ne?“ reagoval prezident a spontánně ji objal. Z Londýna pak ještě ve středu letěl do Paříže, kde se setkal s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem (45) a německým kancléřem Olafem Scholzem (64).

  • 6.Policejní manévry

    Kvůli návštěvě ukrajinské hlavy státu panovala v Bruselu zvýšená bezpečnostní opatření. Centrum města bylo zcela uzavřeno a bezpečnostní režim byl mnohem vyšší než při běžných summitech lídrů EU. Na každém kroku byly vidět zvýšené hlídky policistů, několik zátarasů a opancéřované vozy. Ve vzduchu byl i vrtulník a v ulicích muži zákona se psy, kteří hledali případné výbušniny.

    Ukrajinského prezidenta na jeho cestě po Evropě přepravily už dvě letadla. Na návštěva Londýna mu Velká Británie poslala vojenský letoun. S tímto strojem se také přepravil pak do Paříže na setkání s francouzským prezidentem a německým kancléřem.

    A jak se VIP host dostane zpátky do Kyjeva? Podle informací Blesku by to mělo být na palubě vládního polského speciálu. Premiér z Varšavy totiž jako jediný státník měl na bruselském letišti dvě letadla. Jedním by se měl přepravit on a druhým právě Zelenskyj.

    Brusel při návštěvě Zelenského zvýšil bezpečnostní opatření. (9. února 2023) Brusel při návštěvě Zelenského zvýšil bezpečnostní opatření. (9. února 2023) | Reuters

     

jasnavolba ( 11. února 2023 12:18 )

Krym byl je a bude rusu!

jasnavolba ( 11. února 2023 12:15 )

na jaký urovni mužou být pošuci politiky EU ještě víc naši retardi když to žerou komediantovi banderovcu.To co předvedl v Bruselu by bylo na titul šašek roku! Už se nedivím že pošuku grétě to taky žerou oba na stéjné urovni! Politici musí být na drogách hlava nám to nebere!

milan59 ( 11. února 2023 07:50 )

JaNat

kapka6 ( 11. února 2023 06:55 )

na prvním místě je třeba vědět, že je to dobrý herec

Jirik-ta ( 10. února 2023 20:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa