Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poprask ve Windsoru: Král Karel III. pozval šéfku eurokomise na čaj. Kdo za to může?

Autor: mav, ČTK, swp - 
28. února 2023
18:20

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová byla v anglickém městě Windsor podepsat kompromisní dohodu k brexitu. Poté ji na tamním královském hradě přijal Karel III. A strhla se kritika zleva, zprava. Ani královská kancelář, ani britská vláda za to nechtějí nést odpovědnost.

Když se syn zesnulé královny Alžběty II. ujal trůnu, údajně se nechal slyšet, že se nebude moc pouštět do politiky - ještě méně než dlouholetá panovnice. Půl roku poté mu právě takové vměšování někteří politici vytýkají.

Ve Windsoru, vzdáleném nějakou třicítku kilometrů od Londýna, jednala von der Leyenová s britským premiérem Rishim Sunakem. Dosáhli nové dohody týkající se takzvaného severoirského protokolu o speciální hranici mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. Dali si spolu čaj a zapózovali fotografům. „Byl to moment s výrazně královskou příchutí - zpečetěný ve Windsorské cechovní síni, kde si (coby princ) Charles vzal Camillu, pod ohromnými portréty minulých monarchů,“ komentoval deník The Guardian.

Pod dohledem Alžběty

Na von der Leyenovou na pódiu v reprezentativním prostoru z portrétu shlíželi král Jiří V. s manželkou Marií, ze stran pak Alžběta II. a její choť Philip. Pak se předsedkyně unijní exekutivy přesunula na další šálek čaje. Na fotografiích, kterak ji vítají králův pobočník a osobní tajemník, celá září.

Na sklonku života Alžběta přesídlila na Windsor, jednak kvůli covidové izolaci, jednak kvůli rekonstrukci Buckinghamského paláce.

Sunakovi kritici odsuzují, že se premiér snaží monarchu zatáhnout do politických hádek. „Nemohu uvěřit tomu, že by premiér požádal krále, aby se zapojil do dokončení tak kontroverzní dohody, jako je tato,“ napsala na twitteru dlouholetá první ministryně Severního Irska Arlene Fosterová z probritské strany DUP. „Je to necitlivé a v Severním Irsku to nebude dobré. Musíme mít na paměti, že to není rozhodnutí krále, nýbrž vlády."

„Hrozí, že to krále zatáhne do ohromně kontroverzní politické otázky,“ dodal její stranický kolega, Sammy Wilson z vedení poslaneckého klubu DUP.

Bývalý britský ministr, tajemník pro brexit a Sunakův kolega z Konzervativní strany Jacob Rees-Mogg zase uvedl, že by se měl panovník do celého procesu zapojit, až když „je vše dokončeno a přijato“. Dohodou se přitom ještě nezabýval parlament. „Myslím, že by se Jeho Veličenstvo nemělo angažovat, dokud tato dohoda nebude mít plnou podporu,“ uvedl Rees-Mogg. I někteří poslanci levicové Labour Party, jež má vůči Evropské unii pozitivnější vztah, královskou schůzku kritizovali kvůli ústavním dopadům, jež by mohla mít.

Náhodou ve Windsoru

Jak poznamenala královská korespondentka televizní stanice Sky News, důležité je právě načasování jednání. S králem Karlem III. se totiž von der Leyenová setkala jen několik minut poté, co vystoupila na tiskové konferenci s Rishim Sunakem. „Některým by se tak mohlo zdát, že král dává tímto způsobem najevo, že dohodu podporuje,“ uvedla Laura Bundocková.

Úřad vlády neboli „Číslo 10“ ujišťuje, že konání jednání premiéra s šéfkou komise zrovna v městečku Windsor a v prostředí silně evokujícím monarchii bylo čirou náhodou, nikoli snahou vyslat nějaký signál severoirským monarchistům nebo naznačovat, že král takovou dohodu schvaluje. Třebaže Alžběta II. politiku sledovala a měla své názory, nesdělovala je ani při pravidelných důvěrných audiencích s premiéry. Dosud se ani neví, jak se stavěla k brexitu.

Buckinghamský palác i nyní ujišťoval, že panovník nejednal na vlastní pěst, nýbrž „na doporučení vlády“; s von der Leyenovou prý nejednal jen o brexitové dohře, ale i o „škále témat“, mj. o Ukrajině a změnách klimatu. Číslo 10 naopak naznačuje, že schůzka byla iniciativou paláce.

Sunakův mluvčí Max Blain uvedl, že by vláda nikdy nezatáhla krále do politiky. „Jeho Veličenstvo se nedávno setkalo s celou řadou zahraničních vůdců, v tomto případě je to úplně stejné,“ dodal mluvčí a zmínil například polského prezidenta Andrzeje Dudu či ukrajinského vůdce Volodymyra Zelenského. Jenže Evropská unie není země, a i kdyby byla, tak předsedkyně Komise nebude na úrovni hlavy státu.

Deník Daily Mail cituje zdroj z vlády, který zase tvrdí, že o přijetí žádala Evropská komise. „Nebyla to žádost a nečekali jsme to," reagoval Brusel.

Dost možná nešlo v první řadě o politiku - Němka von der Leyenová se prezentuje coby vášnivá anglofilka a milovnice ostrovní historie. Fotku s královnou Alžbětou už má, z předloňska - to panovnice hostila summit skupiny G7, kterých se vedle sedmi hlav vlád či států účastní i špičky EU. Teď si přidala do „sbírky“ dalšího krále. „Reportéři odcházející z tiskové konferenci na von der Leyenovou narazili u vchodu do Cechovní síně, jak se nadšeně vrací do historického sálu prohlédnout si královské portréty,“ dodal Guardian.

JaNat ( 28. února 2023 23:23 )

Kam čert nevleze, tam pošle starou Voršilu Lejnovou.

Zobrazit celou diskusi