Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lipavský v Indii: Máme zájem o indické turisty, stojíme o přímou linku Dillí - Praha

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. února 2023
07:58
Autor: Jakub Kopřiva - 
26. února 2023
20:14

Na první velkou zahraniční cestu vyrazil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). A to až do daleké Indie, kde chce jednat nejen o politických otázkách, jako je vztah obou zemí k Číně, ale také o těch byznysových. Velkým tématem je otevření přímé letecké linky Praha – Dillí a také možnost obchodu mezi asijskou velmocí a českými zbrojaři. 

„Dneska jsem absolvoval jednání s ředitelem letecké společnosti Vistair a deklaroval jsem připravenost Česka k otevření nové letecké linky. Nejenom stát jako vlastník letiště to plně podporuje. Zároveň připravujeme otevření generálního konzulátu v Mumbai a navýšení české schopnosti vydávat vstupní víza tak, aby turisté mohli proudit do Česka. Před covidem cestovalo z Indie 100 tisíc turistů, dneska jsme po covidu na 50 tisících. Ta čísla rostou, je potřeba se o to umět trošku zasadit,“ uvedl v pondělí při setkání s novináři ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Oni mají objednáno hodně letadel, takže v momentě, kdy navýší své kapacity, tak je důežité, aby Praha byla vidět i v těch jejich únavách, aby věděli, že my jsme připraveni a je tam dobrá vůle. Budu jednat ještě s druhou leteckou indickou společností Indigo. Je důležité být vidět, oni se dívají do celého světa,“ dodal Lipavský.

Pomoc turismu

Jednání se dvěma leteckými společnostmi označoval dopředu za klíčové. „Snažíme se je přesvědčit a ukázat jim, že má smysl, aby otevřely přímé letecké spojení do Prahy, deklarujeme, že jsme připraveni to jako ministerstvo zahraničních věcí zaštítit i z hlediska konzulární vízové činnosti, aby Indové mohli dostávat víza v kratších čekacích lhůtách,“ vysvětloval ministr.

A připomněl, že jak padla většina omezení pohybu osob v souvislosti s covidem, letecké linky se znovu otevírají a přímé spojení Praha - Dillí by mohlo turismu pomoci. Ovšem i Indie má svůj zájem na tom, aby se naše země více otevřela, a to pro její pracovníky, kdy by ráda viděla, aby byli do Česka puštěni ve větším množství.

Lipavský: Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu

Lipavský vidí ve vztazích s Indií velký potenciál i kvůli vývoji na geopolitické scéně. Podle svých slov na vztazích s brzy nejlidnatější zemí planety intenzivně pracoval.

„Když jsme omezili veškeré vztahy s Ruskem, které jsou na bodu mrazu, a Čína se uzavřela kvůli covidu a je velmi složité s ní otevírat nové možnosti spolupráce, tak je pro nás důležité umět se přeorientovat na Indii, proto se to pro mě stalo prioritou,“ řekl šéf české diplomacie.

Ten stráví v Indii tři dny, během kterých se setká s představiteli tamní vlády. Kromě toho také vystoupí jako jeden z řečníků indicko-evropského byznysového fóra.

Čínská linka

Dvě velmoci Indie a Čína spolu sousedí, a není tedy divu, že si i konkurují. A právě vztah vůči Pekingu by mohlo být něco, v čem by Praha a Nové Dillí mohly najít společný zájem.

„Určitě postoj vůči Číně, je to rostoucí čínský vliv ve světě a je to určitě ekonomická spolupráce, kdy země Evropské unie jsou atraktivním partnerem pro Indii,“ nastínil Lipavský, o čem budou také jeho jednání s indickou protistranou, a podotkl, že byznys bude důležitou součástí.

„Indie si velmi chrání svůj trh, zároveň ví, že potřebuje některé věci, které umíme vyrobit. Je to zbrojní spolupráce, je to snaha o rozvinutí strategického partnerství v oblasti vědy a výzkumu a inovace,“ doplnil ministr, kterého na cestě doprovází podnikatelská delegace.

Náhrada za Rusko

Právě zbrojařský průmysl je něco, kde by mohlo Česko zabodovat. Indie dlouhá léta v této oblasti spolupracovala s Ruskem a dříve Sovětským svazem. Jenže během posledního roku, poté co Kreml napadl Ukrajinu, se asijská velmoc snaží v tomto odvětví diverzifikovat.

„Indické vztahy s Ruskem jsou velmi pragmatické. Na druhou stranu vnímají realitu toho, že ruské zbrojní dodávky nejsou tak ideální, jak si představovali, a hledají spolehlivější dodavatele,“ uvedl Lipavský, který ale také připomněl, že Indové kupují od Rusů ropu a zemní plyn za omezenou cenu, protože je to pro ně výhodné.

„Víme, že Indie v mezinárodních vztazích vystupuje neutrálně. V OSN se třeba zdrželi ukrajinské rezoluce, ale o to víc s nimi musíme pracovat,“ míní ministr, podle něhož je Indie díky své velikosti země, která si může dovolit vlastní politiku. „Ale vzájemné pochopení může vést k tomu, že potom najdeme i společný zájem. A to je ten moment, kdy se nám podaří ovlivnit indickou pozici. Rozhodně to nefunguje tak, že by Indie byla připravená nějakým způsobem jednoduše se přizpůsobit,“ dodává jedním dechem. A čím by mohli čeští zbrojaři zaujmout? Třeba radary, které už v Indii slouží.

Video  Lipavský vyrazil do Indie: Takhle na univerzitě v Dillí probíhá výuka češtiny  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa