Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Náhle zemřel český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr (†46): Truchlí Lipavský i polský premiér

Autor: Mii, ČTK - 
16. února 2023
21:58

Smutná zpráva přišla ve čtvrtek odpoledne z Černínského paláce. Náhle zemřel český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr. Bylo mu 46 let. Dürr byl od listopadu na nemocenské a ze zdravotních důvodů se tehdy vrátil z Varšavy do České republiky. Následně se ale do Polska k práci vrátil.

„Ministerstvo zahraničních věcí s velkým zármutkem oznamuje, že dnes náhle zemřel Jakub Dürr, český velvyslanec v Polsku. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a jeho blízkým,“ uvedl resort.

Dürr měl za sebou vrcholnou diplomatickou a politickou kariéru. Velvyslancem v Polsku by od roku 2021, před tím působil jako stálý představitel Česka při Evropské unii. V minulosti byl také náměstkem ministerstva školství a ministerstva zahraničí.

„S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí váženého kolegy Jakuba Dürra, velvyslance České republiky v Polské republice. Pro českou diplomacii udělal mnoho nejen v Polsku, v minulosti neúnavně prosazoval naše zájmy v Evropské unii, evropským záležitostem se s houževnatostí věnoval i v ústředí. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Podle resortu byl Dürr rozeným diplomatem, jedním z nejvíce respektovaných a oblíbených všude, kam přijel. „Měl dar tlumit spory a nedůvěru, byl otevřený, laskavý a pozitivní, lidé různých názorů a orientací ho nejen uznávali, ale také měli rádi. Neváhal s nadstandardním nasazením v pomoci slabším a pronásledovaným, zemím i jednotlivcům,“ popisuje ministerstvo. „Ztratili jsme v něm nejen kolegu, ale i výjimečného a poctivého člověka,“ dodává.

Na podzim Dürr poskytl Blesk Zprávám rozhovor, ve kterém si pochvaloval vztahy mezi českou a polskou vládou. Ocenil také reakci Polska na válku na Ukrajině. „Byl jsem v Polsku a viděl jsem úplně neskutečnou, a to vůbec nepřeháním, reakci polské společnosti. Poláci, jak i oni často říkají, mají otevřená mimo svá srdce i své dveře. Jakákoliv chalupa či byt, který měli k dispozici, byly najednou k využití,“ popsal, jak vnímal začátek války.

Nerudová tomu nemůže uvěřit

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ho zpráva hluboce zasáhla. „Znal jsem ho jako studenta, akademického kolegu a úspěšného diplomata, se kterým jsem úzce spolupracoval,“ sdělil premiér.

„Je mi to strašně líto. Jakub byl skvělý člověk a diplomat. Upřímnou soustrast blízkým,“ reagovala na zprávu exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Její bývalý manžel Aleš Chmelař, stálý zástupce Česka při OECD, je také zarmoucen. „Chce se mi tomu nevěřit. Málokdo dokázal vykonávat svou práci s takovou mírou lidskosti a laskavosti. Česko a Evropa ztratilo špičkového diplomata. Stovky lidí včetně mě pak kamaráda a jednoho z nejbližších kolegů. Chybět bude všem. Upřímnou soustrast zvláště rodině a blízkým,“ popsal.

Šokovaná je i neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Jsou zprávy, kterým se zdráhám uvěřit. Neváhal se postavit (jako jeden z mála) přístupu AB (Andreje Babiše, pozn. red.) k předsednictví. Stálo ho to místo. Neskutečně v Bruselu pomáhal i nám, akademikům. Upřímnou soustrast rodině,“ napsala.

„Znal jsem pana velvyslance velmi dobře. Byl to skvělý člověk a velký profesionál. Moc podporoval Ukrajinu - i lidsky, i jako diplomat. Je to obrovská ztráta pro českou diplomacii i pro mě osobně. Upřímnou soustrast,“ komentoval smutnou zprávu bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis.

„Jsem v naprostém šoku,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Morawiecki zmínil nízký věk

Také politici v Polsku reagují na zprávu. „S velkým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí Jakuba Dürra, českého velvyslance v Polsku. Skvělý diplomat, tvrdě pracoval pro polsko-české vztahy. Zemřel tak náhle, v tak mladém věku. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým. Odpočívej v pokoji,“ napsal na twitteru polský premiér Morawiecki.

Polský ministr zahraničí Rau na twitteru polsky i česky napsal, že zprávu o Dürrově úmrtí přijal „s velkým zármutkem“. „Před pár dny jsme společně oslavili 30. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Polskem a Českou republikou,“ uvedl. „Budu na něj vzpomínat jako na mimořádně profesionálního diplomata a srdečného člověka, který přispěl k posílení polsko-českých vztahů. Upřímnou soustrast rodině a přátelům velvyslance,“ dodal šéf polské diplomacie.

Velvyslanec Polska v České republice Mateusz Gniazdowski napsal, že odešel „skvělý kolega a významný diplomat, upřímný přítel Polska“. „Jakub byl velký profesionál a hlavně dobrý člověk a kamarád,“ napsala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Kondolence vyjádřila také řada dalších současných či bývalých kolegů diplomata či novinářů působících v Bruselu. Zprávu zaznamenala také řada polských médií včetně tiskové agentury PAP, deníku Gazeta Wyborcza či týdeníku Wprost.

fesak2 ( 29. prosince 2023 11:34 )

A na co zemřel? To tu nenapíšete, a pak se rojí "zaručené" blbosti

doktormediciny ( 17. února 2023 17:31 )

No jo, ale nahla smrt a relaps to jaksi nejde uplne dohromady...

DanY67 ( 17. února 2023 06:25 )

Protože prohrála volby.uz se viděla na hradě .Ne nadarmo si říkala mladá ,krásná chtěla být jako Čaputova no hod nevislo jí to.A teď ty problémy na univerzitě.

poky-f ( 16. února 2023 23:52 )

Nerudka jako blbka ? To je velmi slabé slovo !

J H ( 16. února 2023 21:30 )

Covid je holt zákeřné svinstvo a jeho následky udeří nečekaně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa