Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevěsta ISIS Begúmová v boji o britské občanství narazila: Soud zamítl její odvolání

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. února 2023
21:23

Je po bitvě, i když případ, který rozdělil britskou společnost, u konce ještě zdaleka není. Soud v Londýně dnes zamítl odvolání v Británii narozené ženy, která v 15 letech utekla do Sýrie, aby se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Nyní se třiadvacetiletá Šamima Begúmová, která žije v uprchlickém táboře v Sýrii, odvolala proti rozhodnutí britské vlády zbavit ji občanství, napsala agentura Reuters.

Begúmová se narodila v Británii bangladéšským rodičům. V roce 2015 odjela spolu se dvěma spolužačkami z Londýna přes Turecko do Sýrie, kde se provdala za bojovníka ISIS. Begúmová uvedla, že s ním měla tři děti, které všechny zemřely. V roce 2019 vypátrali novináři Begúmovou v jednom ze syrských uprchlických táborů, tehdy těhotná dívka tak měla možnost skrze tisk požádat o návrat do Británie.

Při soudním slyšení v Londýně v listopadu 2022 proti rozhodnutí vlády odebrat ženě občanství obhájci Begúmové argumentovali tím, že ministerstvo vnitra podle nich nedostatečně přezkoumalo, zda Begúmová nebyla obětí obchodování s lidmi. Podle nich tehdejší ministr vnitra Sajid Javid učinil rozhodnutí o odebrání občanství ještě před tím, než měl k dispozici relevantní podklady.

Advokáti zastupující ministerstvo řekli, že případ není o obchodování s lidmi, ale o národní bezpečnosti. Argumentovali tím, že Begúmová v Sýrii jako členka ISIS zůstala čtyři roky. Navíc v jednom ze svých prvním z rozhovorů v roce 2019 Begúmová šokovala prohlášením, že se „popravy západních zajatců daly tolerovat“. Za mnohé své výroky se od té doby omluvila.

Soudce Robert Jay ve středu při oznamování verdiktu konstatoval, že existují věrohodné pochybnosti, zda Begúmová nebyla do Sýrie nelegálně prodána za účelem sexuálního zneužívání. „Různé státní orgány porušily své povinnosti, když umožnily paní Begúmové opustit zemi,“ uvedl Jay. Dodal však, že věrohodné pochybnosti nestačí, aby odvolání Begúmové bylo úspěšné.

Podle agentury Reuters se Begumová proti dnešnímu rozhodnutí zřejmě odvolá.

offline ( 27. února 2023 14:36 )

Vždyť je to ošklivej chlap, akorát si nechal narůst vlasy.

diskutujici ( 25. února 2023 07:55 )

Dobé zprávy po ránu. Jenom aby se do toho zase neobuli nějací aktivisti.

54231 ( 25. února 2023 06:48 )

Jejich rozhodnutí bylo správne.

Zobrazit celou diskusi