Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chorvatsko slavnostně vstoupilo do Schengenu: Čechům se tak usnadní cesta do dovolenkového ráje

Autor: ČTK, lig - 
1. ledna 2023
13:49

Chorvatský premiér Andrej Plenković dnes uvítal předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou na hraničním přechodu se Slovinskem, aby společně oslavili vstup Chorvatska do schengenského prostoru volného pohybu. Závory na hraničních přechodech se zvedly úderem půlnoci. Země slaví také vstup do eurozóny, ministr financí a šéf centrální banky v Záhřebu symbolicky vybrali eura z bankomatu, informovala chorvatská média.

Chorvatsko se k dnešku stalo součástí schengenského prostoru, na hranicích se Slovinskem a Maďarskem proto byly zrušeny hraniční kontroly. Cesty Čechů do oblíbené prázdninové destinace se tak obejdou bez často mnohahodinového čekání na hranicích. Po vstupu do Schengenu a přijetí jednotné evropské měny má Záhřeb velká očekávání, pokud jde o rozvoj cestovního ruchu, na němž ekonomika čtyřmilionové země z velké části stojí.

Chorvati rovněž zavedli euro

Von der Leyenová dnešek označila za historický den a důvod k oslavám a hrdosti, že lidé budou moci přecházet hranici bez kontrol. „Je tu také zavedení eura. Chorvati si budou navždy pamatovat den, kdy poprvé zaplatili eurem. Je to druhá světová měna, která nás ve světě činí silnějšími,“ dodala šéfka Evropské komise. Spolu s ní dorazila na hraniční přechod Obrežje/Bregana také slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová, která vyjádřila radost z toho, že mezi Slovinskem a Chorvatskem opět nebudou hraniční kontroly, jako tomu bylo v dobách bývalé Jugoslávie.

Po přesunu do Záhřebu by von der Leyenová a premiér Plenković měli na centrálním Náměstí bána Jelačiće vypít kávu a zaplatit za ni symbolicky eurem.

Chorvatsko se stalo 27. členem schengenského prostoru a kontroly byly zrušeny na více než 70 hraničních přechodech. Odpadají také při cestách lodí mezi Chorvatskem a Itálií. Letištní kontroly dokladů při cestování mezi zeměmi Schengenu a Chorvatskem skončí až k 26. březnu. Záhřeb zároveň převzal odpovědnost za přibližně 1350 kilometrů dlouhou novou vnější hranici schengenského prostoru s Bosnou a Hercegovinou, Srbskem a Černou Horou.

S dneškem začala v Chorvatsku také platit jednotná evropská měna euro. Ministr financí Marko Primorac tento krok oslavil s guvernérem centrální banky Borisem Vujčićem a oba z bankomatu vybrali po 50 eurech.

„Jsem hrdý, že jsme za méně než deset let od vstupu do Evropské unie dosáhli dalšího strategického cíle a že je Chorvatsko ode dneška také členem eurozóny,“ uvedl podle stanice N1 Primorac s tím, že euro představuje „pevný základ stability“ v nynějších „bouřlivých dobách“. Vujčić označil možnost výběru eur z chorvatského bankomatu za „skvělý pocit“. „Budeme odolnější vůči krizím a přitažlivější pro investice a podnikání,“ dodal.

Podle stanice N1 bankomaty v hlavním městě Záhřebu přešly na eura bez potíží. Naopak výpadky hlásí několik mobilních aplikací internetového bankovnictví, uvedl Index.hr.

Eurozóna se rozšířila poprvé od roku 2015, kdy společnou měnu zavedla Litva. Chorvatsko se stalo jejím dvacátým členem. Směnný kurz pro zavedení eura je pevně stanoven: Jedno euro činí 7,5345 kuny. Do 14. ledna 2023 platí přechodné období, během něhož bude stále možné platit kunami. Až do konce roku 2023 půjde kuny měnit zdarma v chorvatských bankách, finančních úřadech a poštovních pobočkách.

Video  Diplomat o dovolené v Chorvatsku: Drahota zasáhla i Jadran, Češi začínají být náročnější.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi