Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 momentů začátku českého předsednictví: Opičky ministrů, vyznání Leyenové a Ukrajina jako č. 1

  • Autor: for,jt - 
    2. 7. 2022
    05:00

    Českou republiku čeká nelehký úkol. V příštích šesti měsících bude předsedat Radě EU a na jejích bedrech tak bude řešení energetické krize na nadnárodní úrovni, ale i řešení mezinárodních sporů či řešení války na Ukrajině. Zahájení předsednictví proběhlo v pátek 1. července v Litomyšli. A Česku pršelo štěstí! Vedle toho se politické špičky dojímaly nad koncertem v rámci festivalu Smetanova Litomyšl a chlubily se stejnými kravatami. Koncert přitom na začátku narušili dva aktivisté. A jeden z ministrů zase na společné fotografii vyplazoval jazyk. 

  • 1.První den nebyl v suchu

    První den českého předsednictví byl ve znamení širokých úsměvů, plných sklenic a roztažených deštníků. V Litomyšli totiž politické špičky přivítal déšť. V hloučku tleskajících zvědavců se tak vítal premiér Petr Fiala (ODS) s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou pod ochranou s logem, které si Česko pro letošní předsednictví připravilo. 

    Zahájení českého předsednictví: Premiér Petr Fiala (ODS) a předsedkyně EK Ursula von der Leyenová(1. 7. 2022) Zahájení českého předsednictví: Premiér Petr Fiala (ODS) a předsedkyně EK Ursula von der Leyenová(1. 7. 2022) | ČTK / Taneček David

    Deštníkové faux pas

    Pod deštníkem s logem českého předsednictví zastihli fotografové většinu členů vlády. Vedle ministra vnitra, financí, práce a sociálních věcí se objevili i ministři v nových pozicích – Mikuláš Bek (ministr pro evropské záležitosti) a Helena Langšádlová (ministryně pro vědu, výzkum a inovace). Jak se ale ukázalo, basu s deštníkem nedržel celý kabinet. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) totiž sáhl po zcela jiném. 

    Zahájení českého předsednictví: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (1. 7. 2022) Zahájení českého předsednictví: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (1. 7. 2022) | ČTK / Taneček David

  • 2.Stejné kravaty a opičky na fotce

    Po přivítání v deštěm skrápěných zahradách čekali na politické špičky fotografové. Ti zvěčnili kabinet premiéra Petra Fialy s členy Komise na tzv. rodinné fotografii. Na ní si můžeme všimnout hned dvou věcí.

    Tou první je fakt, že ministři vyfasovali stejné předsednické kravaty. Na zahajovací akci si vzali kravaty v národních barvách a s logem, tedy se střelkami kompasu. „Dostali jsme předsednické kravaty,“ pochlubil se pro Blesk ministr kultury Martin Baxa (46, ODS).

    Během společného fotografování ale někteří neudrželi pozornost. Zatímco ministr Válek se tváří smrtelně vážně, ministr spravedlnosti Pavel Blažek si neodpustil vypláznutý jazyk. Ministr financí Zbyněk Stanjura zase hledí mimo záběr a ministr průmyslu Jozef Síkela zase neustává v rozhovoru. 

    Společná fotografie českých ministrů se zástupci EU Společná fotografie českých ministrů se zástupci EU | abl

  • 3.Leyenová zmínila Smetanu. Česku věří

    Po přivítání hostů na zámku v Litomyšli se vydal kabinet s komisí na první jednání během českého předsednictví. Premiér Petr Fiala (ODS) následně s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou vystoupil na společné tiskové konferenci. „Milý Petře, vím, že máte Evropu v srdci. Vím, že vaše evropská vášeň a odhodlání a tvrdá práce vaší vlády zajistí, aby české předsednictví EU bylo úspěšné,“ řekla mimo jiné von der Leyenová. Slova podpory a vyjadřující důvěru v úspěšné předsednictví zněla z více stran. 

    Leyenová se na tiskové konferenci rozplývala i nad tím, že může české vůdcovství zahajovat v „tak krásném městě“, kde navíc měla možnost navštívit rodiště skladatele Bedřicha Smetany. Smetanova díla pak v Litomyšli zazněla během Koncertu pro Evropu. 

    Zahájení českého předsednictví: Tisková konference premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedkyně EK Ursulou von der Leyenovou (1. 7. 2022) Zahájení českého předsednictví: Tisková konference premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedkyně EK Ursulou von der Leyenovou (1. 7. 2022) | ČTK / Vostárek Josef

  • 4.Koncert narušili aktivisté

    Slavnostní večer pokračoval koncertem České filharmonie. Než ale stačili hudebníci rozehrát své nástroje, na pódium vtrhli dva aktivisté, kteří se zde přivázali s nápisy „Zastavte fosilní šílenství a solární tunel“ a mírumilovně posedávali na místě dirigenta. Nakonec je odvedla policie. 

    Zahájení českého předsednictví: Koncert České filharmonie narušili aktivisté. (1. 7. 2022) Zahájení českého předsednictví: Koncert České filharmonie narušili aktivisté. (1. 7. 2022) | ČTK / Taneček David

    Filharmonie v rámci festivalu Smetanova Litomyšl zahrála na začátku koncertu hymnu EU i hymnu České republiky. Poté měl úvodní slovo také premiér Petr Fiala (ODS). Ten uvedl, že už dnes se vláda s Komisí důkladně bavila o tom, co nás v dalších 6 měsících čeká. „ČR je připravena stát v čele EU a během šesti měsíců ji pomáhat vést. Budeme dělat vše pro to, abychom udrželi jednotu EU, jednotu, která se ukázala jako naše nejsilnější zbraň,“ uvedl. 

    „Hudba nás spojuje, je to prostředek komunikace, který je různorodý, ale přesto nemá hranice,“ dodal dále premiér a popřál všem příjemný večer i dobrý hudební zážitek. 

    Slovo si vzala i von der Leyenová, která připomněla i historický význam Litomyšle, kde působil i Alois Jirásek. „Česko inspirovalo Evropu příběhy statečnosti a také hovořím o Václavu Havlovi, což byl vůdce a morální inspirace, a hovořím i o českých hrdinech dnešního dne. Rodiny nabídly svá srdce a domov uprchlíkům,“ uvedla předsedkyně EU. „Těším se, že s vámi budu úzce spolupracovat. Úkoly jsou opravdu historické,“ dodala. 

  • 5.Prioritou Ukrajina a energetika

    Česko se chopí vedení Rady Evropské unie na půl roku. Přebírá jej od Francouzů. Řada priorit, která ho čekají, reaguje na válku na Ukrajině a většina témat je společných pro všechny členské státy. „Nejdůležitějším tématem je Ukrajina. V rámci českého předsednictví je to energetika. A pokud budeme držet pospolu, a jsem přesvědčená, že se to povede, jednoho dne si řekneme, že díky českému předsednictví jsme překonali tuto těžkou chvíli,“ uvedla během tiskové konference von der Leyenová. 

    Energetická bezpečnost pak nejspíše bude alfou a omegou. Podle von der Leyenové je nutné zmínit vedle pěti hlavních priorit i téma digitalizace a téma jednotného obchodu. 

    • Energetická bezpečnost
    • Posílení obranných kapacit
    • Poválečná obdoba Ukrajiny
    • Odolnost demokracie
    • Zvládnutí uprchlické krize

  • 6.

    Historicky druhé předsednictví Česka v Radě EU bylo tématem i v mnoha evropských médiích. Například francouzský list Le Monde řešil, jestli Češi budou navazovat na snahu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (44) o vytvoření konceptu tzv. širší Evropy, tedy bližší spolupráce Unie se státy, které usilují o členství.

    Belgický list La Libre připomněl, že v Česku se dlouhodobě objevují euroskeptické názory. Podle něj by právě předsednictví mohlo ovlivnit postoj veřejnosti vůči EU.

    Slovenské deníky připomněly nechvalný pád vlády Mirka Topolánka (66, exODS), který nastal právě v roce 2009 během předsednictví. „Bude to předsednictví v krizovém módu,“ napsal rakouský deník Der Standard, podle něhož musela česká vláda pružně zareagovat na ruskou agresi na Ukrajině a přizpůsobila tak své priority nové situaci.

  • 7.Podpora od Zelenského

    „Blahopřeji Petru Fialovi k zahájení českého předsednictví v Radě EU,“ popřál na Twitteru prezident Ruskem okupované Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (44). Kromě toho napsal, že je Kyjev připraven na spolupráci s českým předsednictvím při realizaci evropské agendy, která se bude týkat Ukrajiny.

     

     

Video se připravuje ...
Další videa