Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mimořádný summit EU bude v Praze v říjnu, dohodl se Fiala s Michelem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. června 2022
21:10
Autor: ČTK - 
30. června 2022
18:01

Neformální summit Evropské unie se uskuteční v Praze 6. a 7. října, oznámili dnes český premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Evropské rady Charles Michel. Řekli to po setkání v předvečer půlročního českého předsednictví EU. Tématy summitu mají být širší spolupráce Evropské unie s nečlenskými státy, pomoc Ukrajině čelící ruské agresi a její důsledky na růst inflace a cen energií.

„To, co se určitě uskuteční v Praze 6. a 7. října, je neformální zasedání Evropské rady,“ uvedl Fiala. V ideálním případě by se souběžně se summitem podle Michela mělo uskutečnit jednání lídrů unijních zemí se zástupci nečlenských zemí, které mají společný zájem posílit stabilitu a bezpečnost evropského kontinentu. „Nechceme budovat novou instituci,“ podotkl Michel. Zúčastnit by se podle něj měly balkánské státy či poststovětské východoevropské země.

Česko má podle Fialy spolu s Francií připravit základ pro tuto platformu setkávání zástupců všech demokraticky smýšlejících států v Evropě, jejichž cílem by bylo mimo jiné zvládnout dopady ruské agrese na ekonomiky evropských států.

Velkou výzvou je podle Fialy ekonomická situace občanů zemí EU a dostupnost energií. „Musíme najít společné evropské řešení a budeme muset jako EU posilovat vztahy s dalšími partnery, abychom si s touto situací poradili,“ dodal premiér.

Fiala: Musíme pomoct Ukrajině v jejím statečném boji

Koncept širší Evropy navržený Francií má být otevřený zejména pro země, které usilují o členství v EU, a nabídnout jim možnosti bližší spolupráce. Nemá však být náhradou samotného přijímacího procesu.

Fiala v polovině června po setkání s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou uvedl, že summit by se mohl týkat poválečné obnovy Ukrajiny. Přál by si, aby se jednání mohl osobně zúčastnit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli Ukrajině v jejím statečném boji, abychom jí pomohli ubránit se ruské agresi a abychom měli připravený plán pro rekonstrukci Ukrajiny,“ uvedl Fiala.

Evropská rada má zatím na druhou polovinu roku ve svém kalendáři naplánovány dva summity, a to na 20. a 21. října a na 15. a 16. prosince. Na zatím posledním summitu v minulém týdnu lídři unijních zemí schválili kandidaturu Ukrajiny a Moldavska do EU.

Michel věří, že české předsednictví EU bude úspěšné a vyrovná se s výzvami, které se odrážejí v jeho prioritách. Fiala uvedl že jeho vláda bude stabilní a že se nebude opakovat situace z roku 2009, kdy během prvního českého předsednictví EU tehdejší opozice svrhla vládu Mirka Topolánka (ODS). „Myslím, že bychom neměli strašit naše evropské partnery, že v průběhu českého předsednictví opět padne vláda,“ uvedl. Poukázal na to, že problémům čelí i vlády v dalších evropských zemích. Sílu ale vidí ve schopnosti dosáhnout jednotného stanoviska a společného řešení.

Video  Premiér Fiala jednal se šéfem Evropské rady  - ČTK
Video se připravuje ...

Video  Fiala v Madridu: Rusko je výrazná hrozba, prohlubuje i potravinovou krizi  - Blesk - Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SPOLU do kanálu ( 1. července 2022 22:44 )

Fialové dildo

horaIysa ( 1. července 2022 20:14 )

Netahej do diskuze svýho fotra. Raději podstoupil vasektomii když zjistil co zplodil.

horaIysa ( 1. července 2022 20:11 )

Analogicky mi z toho vychází, že to druhé je lepší. Tobě ne?

horaIysa ( 1. července 2022 20:09 )

Hodně lidí se už přes 9 let stydí za Zemana.

horaIysa ( 1. července 2022 20:07 )

A to se vylučuje?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa