Palác Dunaj stojí na rohu Národní třídy a Voršilské ulice od roku 1930, kdy nahradil klasicistní budovu Walisova paláce, která zde stála téměř sto let. Budovu ve stylu konstruktivismu navrhl pro rakouskou pojišťovnu Donau německý architekt Adolf Foehr, žák českého architekta Jana Kotěry.

Za rekonstrukcí paláce stojí společnost Zeitgeist Asset Management, která budovu koupila v roce 2017 od stavební společnosti Eurovia CS, o tři roky později začala s rekonstrukcí. Firma v domě ve stylu konstruktivismu chystá kancelářské prostory o celkové ploše více než 6700 metrů čtverečních a 2000 metrů čtverečních pro obchody.

Školící centrum

Jedním z nájemců bude podle E15 Česká advokátní komora, která zde bude provozovat školicí centrum. Patnáctiletou smlouvu na pronájem 2600 čtverečních metrů podepsaly také tuzemské zastoupení Evropské komise a kancelář Evropského parlamentu. Plánují zde vytvořit vzdělávací a informační centrum. „Chceme informovat o dění v Evropské unii. Pravidelně organizujeme debaty na aktuální témata, semináře či studijní cesty do Bruselu. Velmi populární jsou i kulturní akce jako výstavy či filmové večery,“ uvedla vedoucí Zastoupení Evropské komise (EK) v České republice Monika Ladmanová.

Nastěhovat do paláce by se instituce mohly na začátku příštího roku. V současnosti se blíží dokončení hrubé stavby, kterou provádí společnost Geosan Group. Úplně hotovo by pak mělo být za deset měsíců, kdy je podle výkonného ředitele společnosti Zeitgeist Asset Management Petera Noacka naplánována kolaudace.

Fotogalerie
5 fotografií