Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Lidé se bojí vycházet.“ Brutální vedra v Indii už mají 100 obětí, nemocnice nestíhají

Autor: ČTK, inf - 
18. června 2023
16:13

Vlna veder v Indii si v posledních dnech vyžádala životy téměř 100 lidí, informuje agentura AP. Oběti na životech si vyžádalo extrémně teplé počasí v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš na severu země a v sousedním Biháru.

Všech 54 mrtvých ze státu Uttarpradéš pocházelo z okresu Ballia. Ve všech případech šlo o lidi nad 60 let a se zdravotními problémy, které se zřejmě horkem ještě zhoršily. Dalších asi 300 osob muselo být ve stejném okrese hospitalizováno s různými potížemi způsobenými horkem. Většinou šlo opět o pacienty nad 60 let s příznaky jako horečka, zvracení, průjem, potíže s dechem nebo se srdcem. Kvůli přílivu pacientů musely úřady zajistit v okrese dodatečná lůžka na odděleních urgentního příjmu.

„Lidé se bojí vycházet. Silnice a trhy jsou skoro pusté,“ popsal agentuře AP jeden z obyvatel okresu.

V Ballii dnes teplota vystoupala na 43 stupňů Celsia, což je o pět stupňů více, než bývá v tuto dobu obvyklé. Účinky horka zintenzivňuje nízká vlhkost vzduchu. Vysoké teploty kromě toho způsobily v celém státě výpadky elektřiny, mnoho lidí se tak ocitlo bez klimatizace, větráků i tekoucí vody. Úřady obyvatele ujistily, že vláda podniká veškeré kroky k tomu, aby výpadkům zamezila. Vedra ve státě Uttarpradéš podle indického meteorologického úřadu potrvají do pondělí.

V Biháru na východě Indie si extrémně teplé počasí v minulých dvou dnech vyžádalo 42 mrtvých. Většina z nich pochází z hlavního města státu Patna, kde je asi 200 dalších lidí hospitalizováno s průjmem a zvracením. V Patně v sobotu naměřili rekordních 44,7 stupně Celsia.

Největší horka Indie obvykle zažívá v dubnu, květnu a červnu, než období dešťů přinese ochlazení. V posledním desetiletí jsou však vedra extrémnější. Obvykle se při nich země také potýká s rozsáhlými suchy, během nichž desítky milionů z 1,4 miliardy obyvatel Indie nemají přístup k tekoucí vodě. V dubnu zemřelo v důsledku horka na vládní akci v Bombaji 13 lidí a některé indické státy musely na týden uzavřít všechny školy.

Video  Epicentrum - Radan Huth  - Jiří Chábera
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi