Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První setkání od začátku války. Šéfové americké a ukrajinské armády spolu jednali v Polsku

Aktualizováno -
17. ledna 2023
19:42
Autor: ČTK, swp - 
17. ledna 2023
18:51

Na jihovýchodě Polska se dnes poprvé osobně setkali nejvýše postavený americký generál Mark Milley a jeho ukrajinský protějšek Valerij Zalužnyj. O jednání vojenských představitelů informovala agentura AP,  podle níž setkání šéfa amerického sboru náčelníků štábů s náčelníkem ukrajinského generálního štábu zdůrazňuje rostoucí vazby mezi oběma armádami a přišlo ve chvíli, kdy se válka na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko loni na konci února, nachází v kriticky důležitém momentu.

Oba generálové spolu jednali několik hodin na blíže neurčeném místě v Polsku poblíž hranic s Ukrajinou. Milley a Zalužnyj spolu v uplynulém roce často na dálku hovořili o vojenských potřebách Ukrajiny a vývoji bojů, ale nikdy se dosud osobně nesetkali, podotkla AP.

Schůzka se odehrála v době, kdy Západ navyšuje svou vojenskou pomoc napadené Ukrajině, mezi níž spadá i výcvik ukrajinských vojáků ve Spojených státech, poskytnutí systémů protivzdušné obrany Patriot, tanků a dalších zbraní.

Zároveň se jedná o klíčový okamžik války, upozorňuje AP. Ukrajinští obránci svádí tvrdé boje s ruskými invazními silami v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, kde se Rusové - včetně bojovníků Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) žoldnéřské skupiny - snaží zvrátit vývoj situace po sérii neúspěchů na bojišti v předcházejících měsících.

Oba generálové považovali za důležité se osobně setkat, řekl Milleyho mluvčí Dave Butler novinářům, kteří doprovázeli šéfa amerického sboru náčelníků štábů. Reportéři se samotného jednání nezúčastnili a souhlasili s podmínkou armády, že neuvedou detaily o vojenské základně v Polsku, kde se schůzka odehrála, popsala AP.

Ukrajinu už dříve navštívila řada amerických civilních představitelů. Washington dal nicméně jasně najevo, že do země napadené Ruskem nepojedou žádní uniformovaní příslušníci ozbrojených sil kromě těch, kteří jsou pracovně spojeni s velvyslanectvím v Kyjevě, uvedla AP.

Dnešní schůzka mezi generály podle mluvčího umožní Milleymu přetlumočit Zalužného obavy a informace o vývoji bojů dalším vojenským představitelům zemí NATO při jejich nadcházejícím setkání v Bruselu. Existovala určitá naděje, že Zalužnyj do Bruselu tento týden odcestuje také, ale když bylo v pondělí jasné, že se tak nestane, generálové se narychlo rozhodli, že se sejdou v Polsku nedaleko ukrajinských hranic, uvedl Butler.

Ve hře je zaslání tanků Leopard

Jednání Milleyho se Zalužným zahájilo sérii setkání vojenských představitelů spojeneckých zemí, která jsou v plánu tento týden, podotkla AP. Ve středu a ve čtvrtek je podle ní na programu jednání vojenského výboru Severoatlantické aliance na úrovni náčelníků štábů. V pátek se očekává jednání ukrajinské kontaktní skupiny na základně Ramstein v Německu, které povede americký ministr obrany Lloyd Austin. Kontaktní skupinu tvoří země, které vojensky pomáhají Ukrajině, patří do ní i Česko.

Zalužnyj dnes na svém telegramovém účtu napsal, že Milleymu poděkoval za podporu a pomoc, kterou USA a jejich spojenci Ukrajině poskytují. „Nastínil jsem naléhavé potřeby ukrajinských ozbrojených sil, jejichž naplnění urychlí naše vítězství,“ uvedl ukrajinský generál. Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že Kyjev usiluje o získání flotily moderních bojových tanků ze západních zemí.

V prosincovém rozhovoru pro časopis The Economist Zalužnyj uvedl, že potřebuje 300 tanků, 600 až 700 bojových vozidel pěchoty a 500 houfnic, s jejichž pomocí chce Kyjev vytlačit z ukrajinského území ruské útočníky. Podle Reuters je nejpravděpodobnější variantou zaslání velkého množství tanků Leopard německé výroby, které mají armády napříč Evropou. Je k tomu však zapotřebí souhlas Berlína.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa