Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Byli jsme potrava pro děla.“ Velitel Wagnerovy skupiny žoldáků dezertoval, o azyl žádá v Norsku

Autor: ČTK, Darina Jíchová, swp - 
17. ledna 2023
12:56

Bývalý velitel jedné jednotky ruských žoldnéřů z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Andrej Medveděv dezertoval z bojiště a utekl do Norska, kde požádal o politický azyl, uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na nevládní organizaci pro ochranu lidských práv Gulagu.net.

Ta také zveřejnila zvukovou nahrávku, ve které Medveděv vylíčil, že se musel dostat před pohraniční zátarasy a ostnatý drát a že po něm ruští pohraničníci stříleli. Bojí se o život, protože po něm pátrají jak ruské úřady, tak bývalí spolubojovníci z Wagnerovy skupiny. Obává se, že by mohl skončit jako jiný zběh Jevgenij Nužin, muž rovněž dezertoval, Wagnerovci ho dopadli a ubili k smrti kladivem, celé si to navíc natočili na své mobily.

„Poslali nás na frontu bojovat jako potravu pro děla,“ svěřil se v rozhovoru se šéfem organizace Gulagu.net Vladimirem Osečkinem. Medveděv překročil hranice nedaleko ruského města Nikel, pak zavolal Osečkinovi. Výpověď se shoduje se záznamy finnmarkské policie, podle kterých strážníci provedli „nedramatické“ zatčení muže na norské straně Pasviku. Zadržený překročil rusko-norskou hranici v pátek 13. ledna, v 1:58 ráno tamního času, stojí v zápise.

O zadržení muže, který nelegálně překročil norskou hranici, informoval s odvoláním na policii norský tisk. „Zatím se jedná o lokální vyšetřování,“ odhalil pro stanici CNN bývalý norský novinář Eirik Veum. „Informace ale dostaly bezpečnostní složky a tajné služby, které budou vyšetřování sledovat,“ dodal.

Utéct zkoušel už dřív

Medveděv dříve tvrdil, že byl svědkem, jak žoldnéři bez soudu zabíjejí své kolegy, kteří během boje odmítli splnit rozkazy. Prohlásil také, že je připraven svědčit před mezinárodním soudem. Medveděv vysvětlil, že po překročení hranice došel k první domu, který viděl, a lámanou angličtinou vysvětlil svou situaci. „Mluvil jsem s místní ženou a požádal o pomoc,“ řekl v hovoru s Osečkinem. Doplnil, že pak ho zastavili pohraničníci a policie a odvedli na stanici. „Vyslýchali mě a pak mě obvinili z nelegálního překročení hranice. Vysvětlil jsem jim, proč jsem to udělal. Je to zázrak, že jsem se sem dostal,“ prohlásil. Není to poprvé, co se pokusil dezertovat, už dvakrát se zkusil dostat do Finska, ale nevyšlo to, sdělil reportérům CNN Osečkin.

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin na svém Telegramu v pondělí potvrdil, že Medveděv sloužil v jeho žoldnéřské skupině. „Měl by být souzen za pokus týrat vězně,“ napsal na Telegramu. Medveděv popírá, že by se při svém působení na Ukrajině dopustil nějakého zločinu. Osečkin objasnil, že Medveděvovi pomáhá od konce listopadu.

„Andrej se rozhodl opustit Wagnerovu skupinu, odmítl obnovit svůj kontrakt, když k tomu došlo, zbili ho. Navíc se dostal do zájmu ruských tajných služeb a obdobných oddílů Wagnerovců. Byl v ohrožení života,“ podotkl Osečkin. „Nesnažíme se ospravedlnit jeho činy v rámci Wagnerovy skupiny, mělo by ale být jasné, že se je rozhodl opustit. Utekl z teroristické organizace, která zabíjí Ukrajince i Rusy,“ zakončil Osečkin. BBC upozornila, že nemá možnost Medveděvova tvrzení ověřit.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Ruští dezertéři

Gulagu.net loni pomohl dostat se z Ruska jinému dezertérovi z ruské armády, tehdy sedmadvacetiletému Nikitovi Čibrinovi z 64. motostřelecké brigády, která se účastnila ruské okupace ukrajinského města Buča u Kyjeva. V listopadu o Čibrinovi napsal britský list The Guardian, že požádal o azyl ve Španělsku a že je ochoten vypovídat u mezinárodního soudu o tom, co na Ukrajině zažil.

Ruské jednotky se na jaře stáhly od Kyjeva, který se jim nepodařilo dobýt. Když se svět dozvěděl o válečných zvěrstvech, které Moskva popírá, Putin vyznamenal 64. brigádu tím, že jí udělil čestný titul „gardová“.

Šlo tehdy o druhý známý případ ruského vojáka, který po zapojení do války proti Ukrajině utekl z Ruska. Loni v srpnu Pavel Filaťjev, který sloužil u výsadkářů, požádal o politický azyl ve Francii. Obává se, že ve vlasti by jej přísně potrestali za to, že na sociální síti zveřejnil 140 stran textu, ve kterém rekapituloval své válečné zážitky a popsal problémy ohrožující fungování ruské armády.

Video  Tvrdé boje o Soledar očima ukrajinských vojáků  - Státní pohraniční služba Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa