Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Jsem naživu.“ Papeže Františka propustili z nemocnice, zotavuje se po operaci kýly

Aktualizováno -
16. června 2023
19:02
Autor: ČTK - 
16. června 2023
09:24

Papež František dnes ráno opustil po devíti dnech nemocnici Gemelli v Římě, kde minulý týden podstoupil operaci kýly. Informují o tom světové tiskové agentury. Na hlavu katolické církve před vchodem nemocnice čekalo několik desítek příznivců a novinářů.

„Jsem naživu,“ odpověděl papež na dotaz italské televize Rai ohledně svého zdraví, když opouštěl nemocnici. „Jeho stav je dobrý, viděli jste ho, nyní ho čeká rekonvalescence, jako každého jiného, ale už začal pracovat,“ řekl novinářům chirurg Sergio Alfieri, který operaci vedl. Už ve středu média informovala, že papež se dobře zotavuje, už pracoval a pomodlil se v nemocniční kapli.

Podle Alfieriho si papež načasoval operaci tak, aby zvládl zahraniční cesty, které ho čekají. Na začátku srpna navštíví na několik dní Portugalsko a ke konci měsíce pak Mongolsko. V září se pak zúčastní mše na stadioně v Marseille. „Nyní budu schopen (cesty) vykonat v lepším stavu než dříve, protože nyní nemá potíže, které měl,“ řekl Alfieri.

Podle agentur AP a Reuters vyvezli papeže z nemocnice na invalidním vozíku, na němž se šestaosmdesátiletý papež pohybuje už delší dobu kvůli problémům s kolenem. Papež František se podle agentury AP usmíval, mával lidem, kteří na něj čekali, a děkoval jim za přání brzkého zotavení. Pak nastoupil do auta, které na něj čekalo, a odjel.

V římské nemocnici papež podstoupil 7. června tříhodinovou operaci kýly. Podle lékaře Alfieriho se nejednalo o urgentní zákrok. Alfieri papeže operoval i před dvěma lety, začátkem července 2021 papež podstoupil plánovanou operaci, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Podle lékařů by papež po zotavení neměl být nijak omezen při cestách a dalších aktivitách. V neděli v poledne vystoupí s kázáním z balkonu na Svatopetrském náměstí a příští týden přijme kubánského prezidenta Miguela Díaze-Canela či brazilskou hlavu státu Luize Inácia Lulu da Silva. Středeční generální audienci ale příští týden papež vynechá, uvedl dnes Vatikán.

Video  Papež František  - Reuters
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. června 2023 11:12 )

Asi ho jeho šéf moc nemiluje, když přežil lékařskou péči.

Zobrazit celou diskusi