Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zelenskyj žádal papeže Františka o odsouzení ruských zločinů. Řešili i únosy dětí

Aktualizováno -
13. května 2023
21:12
Autor: ČTK - 
13. května 2023
11:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odpoledne jednal ve Vatikánu s papežem Františkem. Stalo se tak poprvé od začátku ruské agrese. Rozhovor trval 40 minut, což je podle italské veřejnoprávní televize RAI nadprůměrná délka. František ukrajinskému prezidentovi poděkoval za návštěvu, kterou Zelenskyj označil za velkou poctu. Zelenskyj se předtím setkal v Římě s italským prezidentem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou.

„Jednání mezi čtyřma očima o míru,“ napsal na twitteru o dnešním setkání papeže Františka a ukrajinského prezidenta Zelenského blízký Františkův spolupracovník Antonio Spadaro.

Papež daroval ukrajinskému prezidentu malou sošku s podobou olivové ratolesti, což je jeden ze symbolů míru. Zelenskyj papežovi předal ikonu Panny Marie namalované na neprůstřelné vestě.

Zelenskyj při jednání s papežem Františkem ve Vatikánu požádal o odsouzení ruských zločinů na Ukrajině a podporu ukrajinskému návrhu pro dosažení míru. Podle mluvčího Vatikánu jednali o politické a humanitární situaci, kterou na Ukrajině vytvořila válka. Papež vyzval k „činům lidskosti“ ve prospěch nejzranitelnějších osob.

Zelenskyj žádal o nátlak kvůli uneseným dětem

Zelenskyj uvedl, že papežovi představil ukrajinský plán na dosažení míru. „Válka je na Ukrajině a plán musí být ukrajinský. Máme velký zájem na tom angažovat Vatikán do našeho návrhu na mír,“ řekl Zelenskyj při rozhovoru s italskou televizí RAI. Vatikán již dříve oznámil svou mírovou misi ohledně konfliktu na Ukrajině, aniž by o ní zveřejnil další detaily. „Se vší úctou k Jeho svatosti, nepotřebujeme zprostředkovatele, potřebujeme spravedlivý mír,“ dodal Zelenskyj.

„Navíc jsem požádal o odsouzení ruských zločinů na Ukrajině. Nelze totiž klást na stejnou úroveň oběť a agresora,“ napsal Zelenskyj na twitteru o setkání s papežem. Dodal, že je papežovi vděčný za pozornost, kterou věnuje „tragédii milionů Ukrajinců. Při rozhovoru v italské televizi uvedl, že požádal papeže, aby „vyvinul nátlak na Rusko“ ohledně deportovaných ukrajinských dětí. Těch je podle Zelenského nejméně 19 000, skutečný počet ale může být i mnohonásobně vyšší. Ochotu pomoci v této otázce papež František oznámil již na konci dubna.

Jednal s prezidentem i premiérkou Meloniovou

Zahraniční cesty ukrajinského prezidenta obvykle podléhají utajení a podrobnosti jsou jasné až ve chvíli, kdy státník dorazí na místo. Po spekulacích médií ale kancelář italského prezidenta potvrdila, že Mattarella Zelenského přivítá v Kvirinálském paláci.

„Dnes v Římě. Setkám se prezidentem Sergiem Mattarellou, premiérkou Giorgiou Meloniovou a s papežem,“ napsal Zelenskyj na twitteru. „Důležitá návštěva na cestě k vítězství Ukrajiny,“ dodal.

Itálie bude i nadále podporovat Ukrajinu v boji proti ruské agresi, a to včetně vojenských dodávek, uvedla po jednání se Zelenským italská premiérka Giorgia Meloniová. Podle ní musí válka skončit jen spravedlivým mírem, který se nesmí podobat invazi a okupaci.

„Podporujeme mír, pokud to bude spravedlivý mír,“ uvedla italská premiérka, která vyzvala Rusko, aby zastavilo agresi. Podle ní nelze mír Ukrajině vnutit. „Budeme i nadále poskytovat pomoc, i tu vojenskou, aby Ukrajina měla při jednání (o míru) pevnou pozici,“ dodala premiérka.

Zelenskyj při tiskové konferenci poděkoval italské vládě za poskytnutou pomoc. Podle Zelenského se během setkání s Meloniovou jednalo o bezpečnosti Ukrajiny a padla „významná rozhodnutí o ochraně našeho nebe“. Zelenskyj také připomněl osud ukrajinských dětí zavlečených do Ruska.

Meloniová uvedla, že Řím podporuje postupnou integraci Ukrajiny do Evropské unie a partnerství mezi Ukrajinou a SNATO. „Ukrajina bojuje tvrdou bitvu za evropské hodnoty,“ uvedla Meloniová, podle které je budoucnost Ukrajiny „evropská“.

20:08
26. 4. 2024

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
26. 4. 2024

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
26. 4. 2024

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Kompletní online

Papež František opakovaně kritizuje od začátku ruské agrese válku na Ukrajině a vyzývá ke konci bojů. Ukrajinský národ označil za „mučednický“.

Kriticky se však vyjadřoval i k dodávkám zbraní, které Ukrajina dostává od západních států. Papež nedávno oznámil, že Vatikán připravil svou mírovou misi, žádné další detaily však nezveřejnil. František také uvedl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska.

Zelenskyj naposledy jednal s papežem před začátkem ruské invaze. Od konce února roku 2022, kdy začala válka, s papežem jednal po telefonu. Kyjev pozval papeže na návštěvu Ukrajiny. Na konci dubna jednal ve Vatikánu ukrajinský premiér Denis Šmyhalo.

Video  Papež František  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa