Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdeněk přes rok bojuje na Ukrajině: Kadyrovci na jeho hlavu vypsali odměnu!

Autor: rc - 
13. května 2023
05:00

V rádiu slyšel slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který žádal zahraniční dobrovolníky, aby pomohli Ukrajině ve válce s Ruskem. Čech Zdeněk V. neváhal, sbalil si pár kusů oblečení a odjel. Od té doby se voják, jemuž se přezdívá „český viking“, zúčastnil mnoha bojů. Byl příslušníkem pluku Azov a nyní slouží jako odstřelovač v pluku Kalinovského. Kadyrovci dokonce na jeho hlavu vypsali odměnu!

V době, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, pracoval Zdeněk V. v Rakousku. „Poslouchal jsem v rádiu, jak Zelenskyj oznamuje, že žádá zahraniční bojovníky, kteří by mohli, aby pomohli Ukrajině,“ uvedl Zdeněk v rozhovoru pro server novynarnia s tím, že svému šéfovi oznámil, že jde do války. „Vzal jsem si oblečení a odešel,“ popsal český dobrovolník. Na otázku, co ho přimělo stát se zahraničním bojovníkem, odpověděl, že má na Ukrajině mnoho kamarádů. Navíc v době, kdy odcházel do války, měl přítelkyni z Ukrajiny.

Jeho první jednotkou na Ukrajině byl pluk Azov. Začátkem března roku 2022 vznikla skupina územní obrany Azov – Kyjev, k níž se Zdeněk přidal. S plukem se zúčastnil několika bojů v Kyjevské oblasti. „Moje první bojové nasazení bylo v Irpini. Bylo nám řečeno, abychom byli ve druhé linii, podpůrná skupina. Sledovali jsme vojáky, pomáhali při bojových střetnutí a většinou jen přihlíželi,“ popsal své první nasazení na frontě. V Irpini byl prý ubytován v hotelu.

Mělo se jednat o takzvanou „žlutou zónu“, tedy o více či méně bezpečnou oblast. Na střeše prý byli dva odstřelovači a nepřítel měl být vzdálený zhruba 300 metrů daleko. Ovšem podle slov Zdeňka, se „žlutá“ zóna velmi rychle změní na „červenou“.

Jen si prý došel na toaletu a náhle byla jeho jednotka v obklíčení ruských vojsk. Hotel se proměnil v peklo. Budova začala hořet a ocitli se pod palbou. Všude byl kouř. Zdeňkovi se podařilo doběhnout do garáže, kde byla munice, a nakonec najít i svého velitele a jednotku. 

Smrt kamaráda

Zdeněk následně bydlel se svými spolubojovníky v domě, který byl také neustále ostřelován. Právě tam přišel o svého kamaráda. „Pozorovali jsme tank. Můj kamarád nešel domů, zůstal na ulici v zákopu,“ zavzpomínal Zdeněk na otřesnou chvíli. Jedna střela zasáhla druhé patro budovy a jeho kolegu. „Šrapnel ho zasáhl do zad,“ uvedl. Zdeněk neváhal a běžel svému kamarádovi na pomoc. „Pod palbou jsem skočil do příkopu, začal jsem ho vytahovat, táhl jsem ho do domu do kuchyně. Záchranáři mu poskytli první pomoc. Bylo tam hodně krve,“ popisoval Zdeněk. Zraněného bojovníka převezli do nemocnice, ale už mu nebylo pomoci.

Zajatci

Nakonec Zdeněk vstoupil do pluku Kalinovského. Zúčastnil se bojů v Severodoněcku, Mykolajivu i Záporoží. V bitvě o Lysyčansk byl jeden z mála, kdo přežil. Dva z jeho spolubojovníků padli do zajetí. Zdeněk je prý později viděl na ruských kanálech jako zajatce. Rusové je bili je kovovými tyčemi. Sám utrpěl několik zranění. V nemocnici skončil třikrát. Dvakrát utekl, aby se vrátil zpátky do války.

Český viking

Zdeněk je prý trnem v oku nepřátel. Hodně o něm píší na ruských propagandistických internetových stránkách. Kadyrovci dokonce na jeho hlavu prý vypsali odměnu. 

Na těle má několik tetování. Některá z nich znázorňují keltské či skandinávské symboly. Nechybí ale ani křesťanská témata. „Je to těžké, když ti kluci a kamarádi umírají v náručí. Mluvíš s nimi, směješ se, kouříš cigarety. Plánuji, jak budu žít po válce, jak spolu pojedeme na dovolenou. Uplyne pět minut a zemřou před tvýma očima, nemůžete jim pomoci,“ řekl o životě ve válce. Po konfliktu milovník rybaření a cyklistiky plánuje zůstat na Ukrajině. Touží získat občanství a vybudovat si tam život.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruské ostřelování v Záporoží  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa