Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čaputové a jejím blízkým chodí výhrůžky zabitím! Fico si ze mě udělal terč, říká prezidentka

Autor: ČTK - 
9. května 2023
22:12

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že ona sama a její blízcí čelí výhrůžkám zabitím. V této souvislosti nařkla expremiéra a nyní šéfa opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Roberta Fica, že z ní svými výpady udělal terč. Čaputová, která se se Směrem-SD rozchází v názoru například na pomoc bránící se Ukrajině, to napsala na sociální síti.

„Neklesnu na jeho úroveň a nebudu mu věnovat žádné přívlastky. Využiji ale všechny právní prostředky. Jako matka na ochranu svých dětí. Jako občanka na ochranu instituce, kterou dočasně zastupuji,“ uvedla Čaputová.

Fico dlouhodobě vystupuje proti Čaputové, které pětiletý prezidentský mandát skončí v příštím roce. Kromě jiného tvrdil, že hlava státu je americkou agentkou a dostává pokyny od ambasády Spojených států. Čaputovou nově kritizoval také za to, že předsedou budoucí úřednické vlády hodlá jmenovat Ľudovíta Ódora. Uvedl, že to není výběr prezidentky a že tento nápad „přišel odněkud“.

Uznávaného ekonoma Ódora zase Fico propojil s aktivitami amerického finančníka a filantropa maďarského původu George Sorose, kterého označil za představitele liberalismu progresivního charakteru.

Dříve soud na Slovensku zakázal nynějšímu místopředsedovi Směru-SD Ľuboši Blahovi kromě jiného označovat hlavu slovenského státu za americkou agentku či vlastizrádkyni.

Horký favorit sněmovních voleb

Směr-SD je podle průzkumů před zářijovými předčasnými volbami na Slovensku nejpopulárnější stranou. V případě své účasti ve vládě chce strana zastavit dodávky vojenského materiálu Ukrajině, která od loňského února čelí vojenské invazi Ruska. Čaputová pomoc Kyjevu naopak podporuje.

Čaputová v minulosti po slovních výpadech od Směru-SD řekla, že nehodlá dávat milosti lidem, kteří jsou blízcí opozici a kterým hrozí odsouzení. Po parlamentních volbách v roce 2020, které vyústily v odchod Směru-SD do opozice a ve změnu vlády, začala policie v různých kauzách stíhat několik představitelů úřadů a institucí z doby předchozího dlouholetého vládnutí Směru-SD.

Video  Sedm faktů, které jste dost možná nevěděli o Zuzaně Čaputové  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi