Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Balík opatření a škrtů má 55 bodů, prozradil Pavel. Za co Stanjuru chválí?

Aktualizováno -
10. května 2023
15:29
Autor: ČTK, amb, simao - 
9. května 2023
12:17

Vládní koalice má za sebou dlouhé a tvrdé vyjednávání o konsolidačním balíčku, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Veřejnost chce seznámit s vládním plánem zítra na tiskovce v 11:55. Pavel odpoledne v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že konsolidační balíček obsahuje 55 opatření a podle prvotního pohledu působí jako komxpletní řešení.

„Zítra to představíme veřejnosti. Ta debata byla poměrně podrobná a detailní, já odcházím s dobrým pocitem z té debaty a pan prezident ví, co bude zítra vláda prezentovat,“ uvedl Zbyněk Stanjura po schůzce na Hradě.

„Myslím si, že jsme se shodli - a to není žádné překvapení, mluví o tom pan prezident dlouhodobě jako mnozí z nás - že potřebujeme snižovat schodky státních rozpočtů. Ty cíle, které jsme ohlásili (...) se plní a zítra vás seznámíme s podrobnostmi našeho plánu, jak na straně výdajů státního rozpočtu, tak na straně příjmové státního rozpočtu,“ poznamenal Stanjura. 

Tiskovka je v plánu ve čtvrtek za pět minut dvanáct. „Poznamenejte si do kalendářů. Máme pro Vás něco důležitého,“ vzkázala Fialova vláda na twitteru s odkazem na datum 11.5.2023 a čas 11:55.

„Představíme ten balíček zítra. A všechna konkrétní opatření,“ poznamenal Stanjura.

„Já jsem informoval pana prezidenta, že máme tu rámcovou dohodu, teď některé detaily dojednáme během průběhu jednání vlády a budeme nějaké detaily dojednávat tak, abychom zítra ten balíček mohli představit úplně kompletní. Není to nic dramatického, potřebujeme pár hodi nčasu na to, abychom některé z těch detailů ještě dojednali. Každé z těch opatření má nějaký fiskální dopad - ať už pozitivní, nebo negativní. Ty propočty dělali experti, neurčoali to politici. Pak jsme připraveni každé z těch opatření zdůvodňovat a vysvětlovat, jaké očekáváme fiskální dopady, ať už do plusu nebo do mínusu do státního rozpočtu,“ pokračoval dnes Stanjura.

„Dlouhé, tvrdé a férové vyjednávání máme v zásadě za sebou. Ono to nevzniklo včera, včera jsme jenom finalizovali úsilí několika měsíců, protože ta jednání začala na sklonku loňského roku, takže trvala zhruba pět měsíců. To máme za sebou,“ dodal Stanjura.

Prezident chystá schůzku s Michlem

Pavel v Radiožurnálu ve středu odpoledne ocenil, že ministr financí mu balíček přišel představit dříve, než ho vláda oznámila veřejnosti. Ocenil také, že vláda se na balíčku shodla. V neposlední řadě je rád, že návrhy působí, že se kabinet snaží být rozpočtově odpovědný, a to nikoliv na úkor pomoci slabým.

Celkem podle něj schéma obsahuje 55 opatření. „Já jsem celý ten balíček ještě neměl možnost číst,“ uvedl prezident s tím, že tak ještě nedokáže plně posoudit, nakolik povede ke snižování inflace. Ale zatím to vypadá, že povede. 

„Představoval jsem si, že ten balíček jako celek bude dostatečně provázaný (…) a mám pocit, že jde tím směrem,“ sdělil Pavel. Jakmile se dozví všechny detaily, sejde se s guvernérem České národní banky (ČNB) Alešem Michlem, svými poradci a zaměstnavateli a podle toho vyhodnotí, zda opatření, pokud budou mít právní rámec, podepíše.

Video  Stanjura představil Pavlovi konsolidační balíček: Potřebujeme snižovat schodky  - Blesk Zprávy - Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Zástupci koalice jednali do noci

Jednání o vládním balíčku ke konsolidaci veřejných financí totiž probíhalo i v úterý večer. Po více než šestihodinovém jednání uvedl izástupci koalice, že dohodu očekávají brzy. 

„Myslím, že jsme se za těch skoro sedm hodin posunuli, abychom tu shodu dokázali najít, abychom ji byli schopni také v nejbližších dnech představit veřejnosti. Myslím, že už jsme téměř před finále,“ řekl po úterním jednání vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Významně jsme se posunuli, blížíme se shodě, kterou v příštích hodinách nepochybně potvrdíme,“ avizoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Do prázdnin chtějí mít po 1. čtení

„To, že se shodnout musíme, je evidentní,“ podotkl k jednání Jurečka. U hlavních problematických věcí se podle něj koaličním stranám podařilo dohodu najít, část sporných otázek ale zůstává otevřená.

„Platí že chceme, aby Poslanecká sněmovna před potenciálními prázdninami projednala ty návrhy zákonů v prvém čtení, tzn. někdy na přelomu června a července abychom měli po 1. čtení v Poslanecké sněmovně. Platí, že do konce roku to musí být všechno hotovo,“ uvedl k časovému hamonogramu dnes Stanjura.

Chtějí výrazné úspory

Zatímco podle některých vládních představitelů by měla opatření snížit příští rok rozpočtový schodek nejméně o 70 miliard korun, TOP 09 podle Markéty Pekarové Adamové dlouhodobě usiluje o celkovou částku úspor a příjmů nejméně v objemu 140 miliard korun s důrazem na úspory. Zmínila škrtání národních dotací a snižování počtu úředníků.

Jurečka se opětovně vyslovil pro vyšší zdanění firem. „V návaznosti také i na to, do jaké míry daňoví poplatníci České republiky byli solidární s firmami v době covidu, v době vysokých cen energií, kdy ze státního rozpočtu se firmám pomáhalo, a myslím, že je namístě, aby solidarita byla i obráceně,“ řekl.

Předmětem jednání i tiché víno

Předmětem jednání bude podle Jakoba i zatížení tichého vína spotřební daní, což budí spory. „Není šťastné, když jeden druh alkoholu není zatížen spotřební daní,“ podotkla Pekarová Adamová a obecně poznamenala, že všechny návrhy Národní ekonomické rady vlády i jednotlivých vládních stran jsou k debatě.

Jurečka k možnému zdanění tichého vína naopak uvedl, že KDU-ČSL takový krok dlouhodobě nepodporuje.

Šest desítek opatření?

Opatření by podle dřívějších vyjádření koaličních politiků mělo být šest desítek. Stanjura už dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace za desítky miliard korun. Navrhoval sloučení dvou snížených sazeb daně z přidané hodnoty i přesun některých položek mezi sazbami. Podle dostupných informací by se mohla zrušit řada daňových výjimek jako třeba sleva na nepracující manželku či zavést nemocenské pojištění pro zaměstnance.

Video  Fiala věří: Konsolidační balíček i důchodovou reformu stíháme představit v půlce května  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 11. května 2023 09:18 )

Soudruh Pávek mi jako prezident leží někde u zádele. Jestli podepíše cokoliv mu vláda předloží hned nebo až se to otočí přes senát zpět a bude nakonec stejně schváleno, je úplně fuk. Tady momentálně platí, že co pětikolka vymyslí, to senát schválí a je hottovo. Nějaký Pávek nic neovlivní.....ani na to nemá žádnou páku, je to jen takový "představitel" státu.....ať raději jezdí po návštěvách běžnými linkami (pokud chce snad zaujmout občany), ale na život v česku nemá jeho podepisování nebo nepodepisování vliv.

jajas ( 11. května 2023 08:55 )

No jo no, Stanjura něco tvrdil v únoru a celá pětikolka "něco" slibovala před volbama, takže žádná změna.....je to ulhaná verbež....

jajas ( 11. května 2023 08:53 )

Pekařka mele furt to samé dokola, ta se zasekla už dávno, a stále opakuje to, co bylo dávno a několikrát zveřejněno jinými politiky, protože ona sama nemá svůj osobní názor, není schopna nic nového vymyslet, tak jednou za čas vystoupí s těmi stejnými žvásty.....

roxin ( 11. května 2023 08:03 )

Pekařka prohlásila že lidé dopady úsporného balíčku pocítí, ale lidé už dávno cítí dopady inflace a ještě balíčku to budeme muset žebrat a politici nám přispějí vždyť TI BUDOU MÍT S ČEHO-MAJÍ STATISÍCOVÉ PLATY A co soudruh pávek tomu se blýská na lepší časy bude mít další 3 nové rádce Pitharta, spícího dědulu a Žantovského a ti určitě budou radit zadara .... Co se děje v té naší malé zemičce je HRŮZA A DĚS a nikdo na ně nemá proto k tomu potřebovali toho komunistického kandidáta aby jim měl kdo ty HOWADINY schvalovat!!!

roxin ( 11. května 2023 05:55 )

Jirik přesně-když ptáčka chytají pěkně mu zpívají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa