Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministři a (ne)spoření na důchod: Kdo si odkládá peníze? A netradiční způsoby

  • Autor: amb - 
    9. 5. 2023
    05:00

    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a jeho předchůdkyně Jana Maláčová (ČSSD) Blesku řekli, že si na důchod nespoří. Jurečka jako zaopatření vnímá svých pět dětí, jak sdělil v Epicentru. Maláčová už dříve uvedla, že se spoléhá na stát. Jak to mají další ministři? Stanjura, Blažek, Hladík a další řekli Blesku, zda a jak se připravují na důchod.

    „Mám pět dětí s manželkou, to považuju za nejlepší investici do budoucna, protože bez dětí ten důchodový systém, ani žádné jiné nebudou fungovat. Na rovinu říkám, že nemám ani penzijní spoření a ani nevyužívám další produkty, protože nejvíc věřím tomu, že by měl fungovat průběžný systém, případně dobré mezigenerační vztahy v rodině,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) koncem dubna v Epicentru.

    Před třemi lety podobně promluvila také tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Nespořím. Spoléhám na stát a šla jsem také cestou investic do bydlení,“ odpověděla v rozhovoru pro Blesk.cz na otázku, jak se (ne)připravuje na důchod. 

    Penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření, stavební spoření – tak se lidé mohou zajistit na důchod. Právě třetí pilíř důchodového systému by ale měla čekat změna. Stát chce občany motivovat, aby si na penzi ukládali peněz více.

    Zvýšit by se měla hranice, kdy už člověk dostává za spoření státní příspěvek. Nyní mu stát přispívá, pokud si na důchod odkládá 300 korun. Nově by to mělo být 500 korun. Pokud lidé ukládají vyšší částky, až do 1000 korun, zvyšuje se jim také státní příspěvek. I to by se mělo změnit, růst státního příspěvku by se měl nově zastavit, pokud si člověk přispívá více než 1700 korun. Také se řeší, jak obyvatele navnadit, aby si místo jednorázových výběrů penzijního připojištění zasílali měsíční rentu.

    Kteří ministři si spoří?

    V současné době si na stáří v penzijních fondech spoří 4,39 milionů lidí. Z nich 2,75 milionů využívá takzvané transformované fondy, do kterých už nelze vstupovat. Za rok 2022 penzijní společnosti spravovaly naspořené prostředky ve výši 584 miliard korun, uvádí server České důchody.

    Blesk Zprávy se zeptaly dalších současných ministrů, jak to mají se spořením. Česko má celkem 17 ministrů, přičemž Marian Jurečka v Epicentru uvedl, že si nespoří. Ze zbylých 16 ministrů 8 odpovědělo, že si na důchod nějakým způsobem spoří.  

  • 1.Konzervativní spoření šéfa Pirátů

    „Asi jako každý zodpovědný občan si spořím na důchod také sám a nespoléhám se jen na stát. Už více než dvacet let si například přispívám na penzi v rámci třetího důchodového pilíře,“ sdělil Blesk Zprávám ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

    Sdílný byl ministr pro digitalizaci místního rozvoje Ivan Bartoš. „Ano, spořím sobě i mé ženě, u každého ve dvou pečlivě vybraných produktech, spíše konzervativnějšího typu. A to od naší svatby v roce 2015, tedy dříve než jsme se vůbec za Piráty dostali do Poslanecké sněmovny. Jsem přesvědčený, že je to správné a odpovědné, když máme tu možnost. Doporučil bych to i ostatním, pokud to je ale samozřejmě v jejich finančních možnostech, nemusí jít o nijak závratnou částku.“

    Zbyněk Stanjura (ODS) a Ivan Bartoš (Piráti) Zbyněk Stanjura (ODS) a Ivan Bartoš (Piráti) | Blesk

  • 2.300 stromů ořešáku královského

    Na důchod si spoří také ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) – a to hned dvěma způsoby, z nichž jeden je netradiční. „Ano, mám penzijní připojištění. Ale jako dobrý způsob zajištění na důchod jsem si také před 15 lety vysadil za domem sad, ve kterém mám 300 stromů ořešáku královského. Je důležité myslet na zadní vrátka.“

    Konkrétní byl i ministr dopravy Martin Kupka ODS. „Pan ministr má životní pojištění a penzijní připojištění. Takže na budoucnost se připravuje,“ řekl jeho tiskový mluvčí František Jemelka.

    Martin Kupka (ODS) a Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) Martin Kupka (ODS) a Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) | Blesk

  • 3.Spoření a pět dětí

    Souhlasně se Blesk Zprávám vyjádřila mluvčí ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). „Ano, pan ministr si na důchod spoří. Mimo to je třeba dodat, že nejlepší investicí do budoucna jsou naše děti,“ napsala. Podobně jako Marian Jurečka má i Hladík dětí pět. Vedle toho má konkrétně penzijní připojištění. 

    „Na důchod si spořím od doby, kdy jsem začal pracovat. Považuji za dobré, abych měl na období, kdy už nebudu ekonomicky aktivní, určitou finanční rezervu,“ vyjádřil se rovněž ministr kultury Martin Baxa (ODS).

    Petr Hladík (KDU-ČSL) a Martin Baxa (ODS) Petr Hladík (KDU-ČSL) a Martin Baxa (ODS) | Blesk

  • 4.„Abych měl rozumně vysoký důchod

    Na penzi se připravuje ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Pan ministr si spoří, protože považuje za správné a zodpovědné nespoléhat jen na stát,“ uvedl jeho mluvčí Vladimír Řepka. 

    Spoří si i ministr pro legislativu Michal Šalomoun. „Ano, byl jsem OSVČ, tak abych měl nějaký rozumně vysoký důchod. A to se nezměnilo, když jsem se stal ministrem.“

    Michal Šalomoun a Pavel Blažek (ODS) Michal Šalomoun a Pavel Blažek (ODS) | Blesk

jajas ( 9. května 2023 13:30 )

Tak to Blesk přeh­nal.­..ta­kovýc­h...­.. se ptát, jestli si "šetří" na důchod? Jako fakt?

verka1 ( 9. května 2023 12:12 )

Jasně 👍

Stepan Bandera ( 9. května 2023 11:50 )

To je panoptikum. Opavský nevzdělaný tunelář Stanjura, mafián Blažek, zootechnik a smažka.

maxpax ( 9. května 2023 11:01 )

Převádí prachy na příbuzné. U těch totiž majetkové přiznání nehrozí. Kdyby něco, tak oni sami pak doloží, že nic nemají . Jako to udělal nebohý Kalousek, který se rozvedl a vlastně nic neměl

AHel ( 9. května 2023 10:51 )

Komentář "Hurona" mě pobavil, přes průserovou pravdu, kterou říká je to vtipné a trefné". Díky. Super ostuda, že ministři nás nutí do spoření z mála a sami nespoří ani korunu, přestože mají určitě 4x vyšší plat než je průměr. To mi hlava nebere, to je hnusný farizejství, fakt vláda ubožáků, nekvalifikovaných lidí, jedno rozhodnutí vedle druhého, které vláda udělá je jedna velká hrůza a průser!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa