Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jurečkova reforma penzí: Bohatší senioři vypomohou manželkám? A jak jsou v důchodech velké nerovnosti

Autor: D. Kraus, T. Belica - 
5. května 2023
05:00

Přes 3000 korun činí rozdíly v průměrných důchodech žen a mužů. Smazat je může pomoci společný vyměřovací základ, který by měl být součástí důchodové reformy ministra práce Mariana Jurečky (42, KDU-ČSL). Tu představí už příští týden.

Pětistovka tzv. výchovného, kterou od letoška pobírá ke starobnímu důchodu ten z rodičů, jenž o dítě častěji pečoval, má zůstat zachována. Obří rozdíly panující v penzích českých seniorů a seniorek ale jen samotné výchovné nesmaže.

Co s tím? „V programovém prohlášení máme i společný vyměřovací základ manželů v oblasti důchodového pojištění. A s tímto institutem se snažíme pracovat,“ řekl v úterý.

Jen dobrovolně?

Podle programového prohlášení by opatření mělo fungovat na dobrovolné bázi. Mělo by to být tak, že pro uplatnění důchodových nároků by se rozdělil sloučený vyměřovací základ napůl mezi oba partnery v rámci základního důchodového pojištění. Podle dřívějších Jurečkových slov by opatření mělo pomoci hlavně ženám při úmrtí manžela nebo při rozvodu.

Průměrné starobní sólo důchody k 31. 12. 2022 Průměrné starobní sólo důchody k 31. 12. 2022 | ČSSZ

Jasno příští týden

Jak včera Blesku napsala mluvčí Jurečkova resortu Eva Davidová, kvůli náročnosti výpočtu se účinnost tohoto opatření předpokládá nejdříve v roce 2025. Těchto komplikací se obává také ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

„Systém důchodového pojištění je navržen jako pojistný systém a vždy se sleduje, kolik jednotlivec, nikoliv rodina, do systému odvede, a tedy kolik z něj má pak nárok čerpat,“ vysvětlil Blesku Křeček.

Vládní napínání, jakou podobu budoucí důchody čekají, by už ale mělo brzy skončit. „Kompletní parametry důchodové reformy představíme už příští týden,“ dodala pak Davidová.

21,5 roku v důchodu?

Jurečka také v úterý naznačil, že věk pro odchod do důchodu by se nutně nemusel zvyšovat. Hranice odchodu do penze má být navázána na vývoj délky dožití.

„Pro nás je důležité, abychom zakotvili princip, který vlastně funguje dnes, že průměrná doba pobírání starobního důchodu v České republice je 21,5 roku,“ řekl ministr.

Podle poslední důchodové ročenky v roce 2021 lidé trávili ve starobní penzi v průměru 23,9 roku. Ženy v ní byly průměrně 28,1 roku, muži 18,9 roku. Už dříve v rozhovoru pro Blesk šéf MPSV uvedl, že lidé v náročných profesích by měli mít možnost jít do důchodu dříve až o pět let bez krácení částky a ostatní nejvýše o tři roky s výraznějším snížením částky než dnes.

„Určitě je potřeba zohledňovat i to, jestli ten daný člověk třeba studoval nebo nestudoval, kdy fakticky nastoupil na ten trh práce nebo jak náročná jeho profese byla. Takže musíme sledovat osud toho konkrétního člověka,“ dodal ekonom Křeček.

Video  Jurečka v Blesku sliboval: Důchody budou určitě růst! A důchodová reforma se blíží do finále.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

tarrica ( 9. května 2023 16:30 )

A pořád chrochtá a pořád chrochtá a nedá si říct...

Jirik-ta ( 5. května 2023 18:26 )

je omezenej.

LuCo ( 5. května 2023 16:09 )

Obtloustlej mamlas Jurečka? Co krok,to moudrost za všechny prachy.

Jirik-ta ( 5. května 2023 14:05 )

Žalm Davidův. Hospodin je můj pastýř, nic mi neschází. Na zelených loukách mi dává spočinout, ke klidným vodám mě přivádí, mou duši obnovuje, po stezkách spravedlnosti vodí mě pro jméno své. I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší. Před zraky protivníků stůl mi prostíráš, hlavu mi olejem potíráš, můj kalich přetéká. Dobro a láska mě budou provázet po všechny dny mého života, zůstávat budu v domě Hospodinově po dlouhý, věčný čas.

Jirik-ta ( 5. května 2023 14:03 )

mně připadá fiala , po návratu z výletu do asie celý nějaký divný. Divně se bez důvodu usmívá, mává rukama, vysílá bezduché signály, monotonně plácá nesmysly, jeho pohled je zastřený a směřuje do dáli. Stalo se mu to zřejmě po návštěvě vietnamu, kdy si uvědomil, že naši zemi vede úplně špatným směrem. (vipera, PL)
Agent Orange je kódové označení pro herbicid a defoliant, jeden z „takticky nasazených“ tzv. duhových herbicidů. Použit za války ve Vietnamu mezi lety 1961 až 1971.
Vliv Agent Orange na vietnamské civilisty
Požití této chemikálie byly ve vietnamské válce vystaveny milióny vietnamských obyvatel. Následky expozice zahrnovaly rakovinu, mentální postižení, defekty pokožky, neurologické defekty a vrozené malformace a novotvary u nově narozených. Látka jim poškodila přímo genetickou výbavu, proto se oběti trpící těmito příznaky rodí dodnes. (wiki)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa