Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec povinné izolace: Covid už nebude považován za nakažlivou nemoc, rozhodla vláda

Autor: ČTK, swp, for - 
5. dubna 2023
18:36

Vláda vypustila na návrh ministerstva zdravotnictví covid-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž zaviněné šíření je trestné. Změna je nezbytná pro zrušení povinné sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid. Stane se to zřejmě v polovině dubna, až vyjde patřičné nařízení, uvedl ministr zdravotnictví. Nově bude o izolaci či karanténě případně rozhodovat lékař s hygienou, jako je to i u jiných onemocnění. Kabinet se také zabýval novelizací zákoníku práce, nové návrhy se dotknou práce z domova. 

  • Vláda schválila vyřazení onemocnění covid-19 ze seznamu nakažlivých nemocí. Onemocnění se dostává do kategorie vážného, ale již standardního onemocnění. 
  • Kabinet novelizoval zákoník práce. Změna se týká elektronické komunikace zaměstnance se zaměstnavatelem a týká se podmínek práce z domova. 
  • Vláda schválila strategii podpory v institucích v EU. Premiér Petr Fiala tím chce posílit české zastoupení v EU. Schválila i finanční podporu, částku navýšila na 80 milionu korun ročně. 
  • Vláda jmenovala nové vedení Národní sportovní agentury, ve vedení zůstane Ondřej Šebek. 

Video  Válek: Proč už nebude covid mezi infekčními chorobami  - ČTK
Video se připravuje ...

Konec plošných izolací

Šíření nakažlivé lidské nemoci je trestným činem, za který trestní zákoník v základní sazbě ukládá šest měsíců až tři roky vězení. Na vládním seznamu nadále zůstanou například cholera, mor, AIDS, pohlavní nemoci, salmonelózy, SARS, záškrt nebo tuberkulóza. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby se léčení covidu-19 vrátilo do rukou lékařů. O tom, zda nakaženého člověka pošlou do izolace, mají rozhodovat podle míry rizika - konkrétně podle zdravotního stavu pacienta, jeho okolí nebo vykonávané práce.

„Je to stále závažné onemocnění, ale hygiena společně s lékařem může doporučit izolaci nebo jiné karanténní opatření, jako je to u jiných nemocí,“ upřesnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), jak se k onemocnění bude přistupovat. Varoval ale, že je covid-19 opravdu stále vážné onemocnění a doporučuje očkování. Doufá, že nařízení vyjde ve sbírce zákonů - a tím se stane účinným - po Velikonocích. 

Na programu vlády byla i novela zákoníku práce, podle které by takzvaní dohodáři mohli mít nárok na dovolenou. Lidé, kteří pracují z domova, by mohli od zaměstnavatele dostávat paušál na náhradu nákladů. Rodiče s dětmi do devíti let by pak měli mít nárok na kratší úvazky či práci na dálku. Na podobě novely se domluvil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) s odboráři a zaměstnavateli. Jurečka potvrdil, že novelizaci schválila vláda

„Může využít instrumentu, který mohl využívat doposud, tedy že vykáže ty jednotlivé položky, nebo může tedy využít nově paušál,“ uvedl Jurečka. Zaměstnanec se může podle ministra i dohodnout na tom, že žádné věci mu zaměstnavatel hradit nebude. 

Ministři měli programu i novelu, která by jednoznačně uložila ministerstvu zdravotnictví povinnost hradit náklady na zajištění a provoz jednotného informačního systému v letecké záchranné službě. Fakt, že nejsou nyní tyto náklady přesně specifikované, způsobuje nyní podle ministerstva zdravotnictví problémy.

Na doporučení sedmi ministerstev se vláda pravděpodobně postaví neutrálně k poslaneckému návrhu, který by uzákonil podobu a užívání historických zemských znaků a vlajek. Podle novely ministerstva financí by pak mohla Česká národní banka stanovovat požadavky na minimální kapitálové vybavení úvěrových institucí a investičních podniků i v případech, že budou součástí globální sítě a budou mít sídlo mimo ČR.

Video  Fialova vláda v Jeseníku  - ČTK
Video se připravuje ...

jajas ( 7. dubna 2023 08:10 )

Dnes, 7.4., byla reportáž o nedostatku penicilinu na spálu. Rodič obtelefonoval 36 lékáren než lék "našel"! Jel pro něj 80 kilometrů....Takže tragédie...... Hlavně, že covid nebude považován za nakažlivou nemoc.....Občané by ocenili dostatek léků, které jim lékař předepíše.... Tak, jak to vždy bylo....

Amelia ( 6. dubna 2023 08:25 )

Doufejme

Amelia ( 6. dubna 2023 08:24 )

Amelia ( 6. dubna 2023 08:23 )

Dobrý den, vítejte v absurdistánu

jajas ( 6. dubna 2023 07:18 )

Těch léků, co "dočasně" nejsou je mnohem více! Podle mne se už ani některé neobjeví, takže ne že "dočasně" ale na furt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa