Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Střet kvůli odchodu do penze: Jurečka načrtl další vývoj kolem důchodové reformy

Autor: dp, psp - 
14. února 2023
11:10

Jak přesně bude vypadat důchodová reforma? Podle ministra práce Mariana Jurečky (41, KDU-ČSL) se na všem pracuje a jasno bude za měsíc. Už teď se ale objevují konkrétní návrhy. Na stole je třeba zvýšení odchodu do penze z 65 na 68 let. To ale ihned zvedlo vlnu nevole.

Premiér Petr Fiala (58, ODS) loni v listopadu veřejně slíbil, že jeho kabinet na věk odchodu do důchodu nesáhne. Podle zjištění České televize ale se slovy předsedy vlády Jurečkův rezort nepočítá. V interním dokumentu k reformě penzí je totiž napsáno, že současní padesátníci by mohli jít do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci v 67 letech a lidé, kterým je teď 34 a méně, pak v 68 letech. Zákon nyní počítá s hranicí 65 let.

Vytrženo z kontextu

Ministr Jurečka mluví o tom, že se jedná pouze o návrh ekonomů, který je vytržen z kontextu. To potvrzuje také Úřad vlády. „Chápeme, že debata o posunu hranice odchodu do důchodu je pro média atraktivní. Nicméně je třeba respektovat fakt, že definitivní návrh změn ještě není hotov,“ zareagoval na twitteru mluvčí vlády Václav Smolka.

Proti možnému zvýšení věku odchodu do penze je nejen opozice, ale i část pětikoalice. „K aktuálnímu návrhu ministra práce máme připomínky, o kterých budeme jednat. Za Piráty se snažíme hlavně zlepšit finanční udržitelnost celého systému,“ uvedl vicepremiér Ivan Bartoš (42, Piráti).

Zveřejnění v březnu

„Do konce letošního prvního čtvrtletí plánujeme ukončit debatu v rámci vládní koalice a posléze i debatu s opozicí,“ prozradil Aha! ministr práce s tím, že v průběhu prvního pololetí poté dojde k finalizaci legislativního textu, který pak ve druhé půlce roku projedná vláda a Parlament.

Červnová mimořádná valorizace

Starobní, vdovské, sirotčí nebo invalidní důchody se dočkají dalšího navýšení, a to už od června letošního roku. „Ten rozptyl může být někde od 750 až zhruba po 1000 korun,“ oznámil dříve Jurečka s tím, že nárůst je kvůli zákonné mimořádné valorizaci.

Sám ministr plánuje změnit pravidla valorizací. Podle něj se totiž více a více rozevírají nůžky mezi starobními důchodci. „Budeme chtít snížit výši valorizace u lidí s nadprůměrnými důchody a zároveň hledat cestu, jak pomoci těm, kteří mají důchody velmi nízké,“ řekl včera Jurečka.

O čem všem se mluví?

Už dříve šéf lidovců avizoval, že součástí reformy by mohly být také následující změny:

➤ Zvýší se základní složka starobního důchodu tak, aby zajistila důstojný život na stáří. Přesná výše zatím není zřejmá.

➤ Zavedena by měla být možnost přispívat jedno procento důchodových odvodů na důchod rodičům či prarodičům.

➤ Měla by se snížit minimální doba důchodového pojištění na 25 let. Rovněž by se mělo do důchodu opět počítat studium.

➤ Změní se podoba důchodového spoření, aby více motivovalo k úsporám na stáří.

➤ Lidé, kteří dosáhnou důchodového věku, by měli mít od státu větší finanční motivaci, aby pracovali déle.

Video  Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 15. února 2023 08:08 )

střet?

Jirik-ta ( 15. února 2023 08:06 )

no přesně, vždyť to jsou jen drobné.

Jirik-ta ( 15. února 2023 08:03 )

to na ty jejich velkolepé projekty stačit nebude. Např. Ukrajina, nákupy zbraní. atd.

Uživatel_5557449 ( 15. února 2023 07:42 )

Tak běžte dělat policistu nebo vojáka a nebudete muset závidět!

tarrica ( 15. února 2023 06:44 )

Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil - škoda ,že se toho nedrží.
Před volbami plnou hubu slibů/všichni/ a po nich -nic neplatí.
Nekompetentní smečka, která dělá z lidí nové žebráky.
Když důchodci a nejen oni měli naspořeno třeba 200 tisíc/ dříve se ze dvou,třech tisíc mzdy šetřilo těžce/ na pohřeb a nutné výdaje, dnes jsou rádi, že pozůstalí zaplatí ten pohřeb.
Vyházet důchodce z vlády, ty , kteří tam nic nepřináší- ne všechny, zrušit senát, zbytečné poradce, poskoky, udělat redukce na úřadech a bude hned pár dalších miliard.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa