Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman udělil milost manželce expremiéra Nečase Janě Nečasové! V kauze Vojenského zpravodajství

Aktualizováno -
20. ledna 2023
16:09
Autor: ČTK, simao, mav - 
20. ledna 2023
14:04

Prezident Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové v případu Vojenského zpravodajství, uvedla ČT. Prominul tím zkušební dobu podmíněně odsouzené manželky expremiéra ČR. Potvrdilo to ministerstvo spravedlnosti.

„Pan prezident přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynulo již téměř deset let a tomu, že omilostněná od té doby žije řádným životem,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že na současně uložený trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.

„Ministerstvo spravedlnosti obdrželo z kanceláře prezidenta republiky rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové,“ potvrdil úřad na Twitteru s tím, že o tom nevedl žádné řízení.

"Udělování milostí je pravomocí prezidenta republiky, dále to premiér nebude komentovat," sdělil ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Vyšlo totiž najevo, že vrchní ředitelka premiérova kabinetu a zároveň Nečasova tehdejší milenka Jana Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády.

Celou kauzu Vojenského zpravodajství expremiér Nečas označil za politickou, jejím účelem podle něj bylo svrhnout vládu. Uvedl, že když byla jeho budoucí manželka Jana ve vazbě, třikrát dostala nabídku, aby se stala spolupracující obviněnou. Sám v současnosti čelí obžalobě, že v případu zneužití zpravodajské služby dvakrát křivě vypovídal ve prospěch své ženy; obvinění odmítá.

Nečas kritizoval jak tehdejšího šéfa olomouckých žalobců Iva Ištvana, tak i bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu.

Právě ten tvrdě milost odsoudil: „Absolutní prasárna! Janě Nečasové reálně hrozilo, že by zaslouženě skončila ve vězení. Je jasné, že se na tom domluvila ODSka a Zeman. Další totální pošlapání spravedlnosti,“ reagoval na Twitteru.

"Milost prezidenta má sloužit humanitárním účelům a ne pokrytí trestných činů vlivných veřejných činitelů a jejich spolupracovníků a kamarádů," komentovala advokátka a senátorka Hana Kordová Marvanová. "To je zneužití institutu milosti a popření principu rovnosti před zákonem!"

Justice Nečasovou potrestala za zneužití Vojenského zpravodajství tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. V odůvodnění verdiktu zaznělo, že Nečas jako svědek nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Nečasová figuruje i v dalších kauzách. V případu možného úniku informací z Bezpečnostní informační služby ji justice pravomocně osvobodila. Nečasová se u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů, toto stíhání soud loni v říjnu zastavil, protože je již promlčené.

Obvodní soud pro Prahu 1 se v současnosti zabývá kauzou tzv. trafik pro poslance ODS, ve které čelí obžalobě z podplácení Nečasová, její manžel Petr a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. V polovině roku 2020 je soud zprostil obžaloby, odvolací senát však jeho verdikt předloni v září zrušil. Nečasová i její manžel vinu odmítají.

Zemanovy milosti

Zeman tak dosud udělil celkem 25 milostí, ve druhém funkčním období jich je 16. Před Nečasovou naposledy omilostnil loni v listopadu tři odsouzené za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Velkou pozornost vzbudilo v květnu 2017 udělení milosti pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu. Kajínek byl propuštěn po 23 letech strávených ve vězení. Milost byla udělena pod podmínkou, že se Kajínek nedopustí do sedmi let trestného činu. Později se Zeman vyjádřil, že další takovou milost by už neudělil.

Další kontroverzní milostí byla ta, kterou loni v březnu Zeman udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl krátce předtím s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit také měl 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul, podle svého vyjádření zohlednil Balákovu bezúhonnost i pracovitost. Prezidentovo rozhodnutí kritizovali vládní i opoziční politici, ale také například Unie státních zástupců. Loni v říjnu Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost muže z Prahy, který prostřednictvím správní žaloby zpochybnil milost pro Baláka. Šéf lánské lesní správy, který byl mezitím nepravomocně odsouzen v kauze těžby kamene v lánské oboře (loni v srpnu mu kladenský okresní soud uložil peněžitý trest 870.000 korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek), loni v říjnu ohlásil odchod z funkce ke konci roku 2022. Kvůli odsouzení Baláka poslanci na rok 2022 odebrali Lesní správě Lány v rozpočtu 30 milionů korun.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Prezident Zeman exkluzivně pro Blesk o volbách a duelu Pavel vs. Babiš  - Mall TV, Blesk TV
Video se připravuje ...

LuCo ( 26. ledna 2023 15:24 )

Pan prezident Nečasové odpustil a Buzkové nikoliv. Dráha obou do nejvyšších politických pater byla prakticky stejná....

nespokojeny ( 22. ledna 2023 21:06 )

Jako co? Jaryne20 Tobě opravdu o jedno přeskočilo.

nespokojeny ( 22. ledna 2023 21:04 )

Tak nějak. Konečně rozumný příspěvek.

nespokojeny ( 22. ledna 2023 21:02 )

Ano, UFO1 Nečas není a nebyl to co je Fiala. Na Fialu nikdo nemá. Ten už má tu svoji příčku navždy obsazenou.

rudy_hnis ( 21. ledna 2023 21:26 )

S tvými nickem utvoří svatou trojici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa