Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman se brání omluvě exporadci, kterou mu nařídil soud. Podal dovolání

Aktualizováno -
11. ledna 2023
18:44
Autor: ČTK - 
11. ledna 2023
12:40

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal. Šarapatka na twitteru uvedl, že vyčká do 16. ledna. Pokud omluvu neobdrží, bude se jí domáhat prostřednictvím soudní exekuce.

„Nic jiného jsme nečekali,“ napsal v reakci na podané dovolání Šarapatka. Na omluvu chce počkat do příštího pondělí. „Neobdržím-li omluvu, posíláme občana Zemana 17.1. do soudní exekuce,“ doplnil.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy od ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta.

Spolu s dovoláním požádal Nespala podle Lehečky Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti pravomocného rozhodnutí. Šarapatka je podle Seznam Zpráv připraven omluvu vymáhat pomocí soudního exekutora.

Soudy se už sporem zabývaly v uplynulých letech. Šarapatka nejprve žádal omluvu od ministerstva financí, protože podle tehdejšího právního výkladu nebylo možné prezidenta žalovat přímo za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle ústavních soudců Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho.

Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl. Šarapatka následně podal na Zemana novou žalobu k rakovnickému okresnímu soudu. Ten jí loni v květnu vyhověl, rozhodnutí následně potvrdil i odvolací soud.

Video  Zeman o odmítání Hladíka, ústavním soudu i prezidentských volbách  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaryn19 ( 12. ledna 2023 18:48 )

Zeman umí jen lhát, vždy a všem

cervena_sedma ( 11. ledna 2023 17:21 )

A všechny tyhle jeho osobní tahanice platíme z našich daní. Ať už vypadne a řeší si to ze svýho. A náklady na jeho zdravotní údržbu taky. To, co on sám každoměsičně spotřebuje by vystačilo na chod malého Dětského domova.

Jirik-ta ( 11. ledna 2023 17:18 )

Jirik-ta ( 11. ledna 2023 17:17 )

prostě zůstávají nám ti největší dravci a to včetně pana Bašty. Zkrátka jací jsme, takoví nám i vládnou. Nic lepšího a ani horšího. Svetru a Ukrajině nazdar!!!

"Na počátku bylo slovo a to slovo bylo covid (kovidová chřipka). "

"Thomas Schäfer, mimochodem do nedávna řídil Škodu Mladá Boleslav, natvrdo oznámil, že koncern VW bude nadále investovat do vzniku nových továren a pracovních míst pouze v zemích, kde je elektřina za 0,75 CZK za kWh! " (MAP 1559)
Ještě pro pobavení "Danusche".

oldedek ( 11. ledna 2023 15:16 )

Jsem "důchodec" a na mě už tak moc nezáleží, své jsem si už "odžil". Proto jsem se zeptal všech mých mladých (od 20 do 30 let) a i když jsem chtěl volit hezké děvče - volím generála Petra a ještě Pavla ..

S úctou všem ostatním

Rojšl Jaroslav

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa