Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jmenování nástupce Rychetského: Zeman vytasil analýzu, která mu to umožňuje. Právníci nesouhlasí

Autor: ČTK, swp - 
8. ledna 2023
08:41

Prezident Miloš Zeman disponuje analýzou, podle níž neexistuje právní překážka pro to, aby ještě před vypršením svého mandátu jmenoval nástupce Pavla Rychetského v čele Ústavního soudu (ÚS). Tomu funkční období skončí až v srpnu. V pořadu Prezidentský Press klub zveřejněném na webu rádia Frekvence 1 Zeman také uvedl, že jmenování jednoho ze čtyř rektorů z tohoto týdne nabude platnosti až k 18. březnu, tedy potom, co už nebude prezidentem. Zda krok, který ovlivní chod Ústavního soudu, učiní, nechce Zeman prozradit do voleb nové hlavy státu. Ústavní právnici v minulosti uvedli, že Zeman nástupce Rychetského jmenovat nemůže.

Snaha jmenovat nového předsedu ÚS několik měsíců před tím, než skončí ten současný, by mohla destabilizovat českou justici, domnívá se ústavní právník Jaroslav Benák. Za kontroverzní mají takový krok i další právníci. Zeman se v nedávném rozhovoru pro CNN Prima News odvolával na konzultace s nejmenovanými „vedoucími představiteli české justice“. Řada ústavních právníků ale takový postup označila za protiústavní.

Dnes Zeman uvedl, že už má k dispozici právní analýzu. Kdo za ní stojí, neřekl. Na dotaz, zda prezident krok do konce svého mandátu učiní, Zeman uvedl, že je třeba vyčkat. „Nechtěl bych, aby se téma stalo tématem prezidentských voleb, je to téma okrajové,“ uvedl s odkazem na ekonomickou situaci či válku na Ukrajině. Někteří kandidáti by toho podle něj využili v kampani.

Video  Zeman o odmítání Hladíka, ústavním soudu i prezidentských volbách  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Výměna rektorů

„Čekal jsem, že nějaký právní purista se ozve, nikdo se neozval,“ komentoval pak Zeman středeční jmenování rektorů. Do roku 2027 mají vést Ostravskou univerzitu (OU) Petr Kopecký, Slezskou univerzitu v Opavě (SU) Tomáš Gongol a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jaroslav Koutský. V čele škol nahradí nynější rektory, kteří univerzity vedli dvě po sobě jdoucí čtyřletá období, a znovu proto kandidovat nemohli. Ve funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) bude pokračovat Jindřich Vybíral. Kandidáty v závěru loňského roku zvolily akademické senáty vysokých škol.

Pořád doufá v cestu do Izraele

Zeman se v pořadu uvedl, že se chystá před odchodem z úřadu předat Řád bílého lva rakouskému protějšku Alexandru Van der Bellenovi. „Myslím, že si to zaslouží,“ sdělil. Z jeho slov vyplynulo, že se tak má stát při Bellenově návštěvě České republiky.

Do konce svého mandátu v polovině března by Zeman chtěl otevřít v srbském Bělehradě centrum Český dům. „Snad se podaří přes odpor pana (ministra zahraničí Jana) Lipavského a s podporou pana premiéra (Petra) Fialy uskutečnit i cestu do Izraele při příležitosti přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ uvedl prezident.

Zeman nedávno uvedl, že předpokládá, že vláda schválí přesun českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Premiérovi navrhl, aby společně letěli do Izraele a otevřeli tam českou ambasádu v Jeruzalémě. Fiala je přesunu ambasády nakloněn, vláda ale při nynějším předsednictví v Radě Evropské unie a válce na Ukrajině musí řešit aktuálnější výzvy, reagoval před vánočními svátky mluvčí vlády Václav Smolka.

Podle Zemana se přesun ambasády pokouší ministr Lipavský (Piráti) sabotovat. Lipavský před koncem loňského roku uvedl, že Česko dodržuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN i jednotný postoj Evropské unie k možnému přesunu velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. EU s přesuny nesouhlasí, stejně jako většina států světa Jeruzalém za hlavní město Izraele neuznává, protože si na něj činí nárok i Palestinci.

České velvyslanectví v Tel Avivu má od loňského roku v Jeruzalémě úřadovnu. Své ambasády přestěhovalo několik zemí včetně Spojených států, jejich rozhodnutí vyvolalo ostrou reakci Palestinců i arabského světa.

LuCo ( 8. ledna 2023 19:09 )

Rychetský? Co nejrychleji s ním do propadliště dějin! Řiťolez pětižumpy!!

žanyn ( 8. ledna 2023 10:40 )

Inu důchodce Zeman odchází. A ten druhý ještě starší měl odejít už dávno. Ono nakonec na všech postech vidíme, že postrádáme onu zpětnou vazbu, která jak známo z jiných odvětví je potřebná pro bezproblémový chod čehokoli. A ona politika není vyjímkou.

oldedek ( 8. ledna 2023 10:24 )

Tento dědeček se zvláštním, "burcujícím" hlasem, je na tom o mnoho horší než si asi dovedeme představit ..
Kolik asi spotřebuje denně plen na 100 kilometrů, než vytvoří myšlenku ..🤮

Kdyby si nám už Mílo raději nevymejšlel ty tvoje dobroty, prosím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa