Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanovy sliby: Milost jen nemocným, výplata na státní dluh i posílení EU. Co za 10 let splnil?

  • Autor: Rostislav Fridrich,swp - 
    28. 12. 2022
    05:00

    »Slibem nezarmoutíš«, zní známé české pořekadlo. Končící prezident Miloš Zeman (78) dal svým voličům v první prezidentské kampani na přelomu let 2012 a 2013 pět velkých závazků. Dokázal je všechny dodržet během následujících deseti let ve funkci hlavy státu?

    Současná hlava státu se v pondělí rozloučila s českými občany ve svém posledním, desátém vánočním poselství. Zeman v něm zhodnotil i sebe a svá tři desetiletí v české politice. Pochválil se například za pozvednutí ČSSD až k 30% podpoře voličů během jeho předsednictví nebo za uzdravení bankovního sektoru jeho vládou. Na konci poselství se pak rozloučil slovy: „A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček.“

    Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu  - TV Nova Official
    Video se připravuje ...

  • 1.Milost jen nemocným

    SLIB PORUŠEN

    Milostí má Zeman »na triku« zatím celkem 24. V porovnání s předchozími prezidenty Václavem Havlem (†75) a Václavem Klausem (81) jich je ale jako šafránu. Předešlé hlavy státu jich totiž podepsaly stovky.

    Přestože Zeman původně slíbil, že milost udělí pouze nevyléčitelně nemocným, kteří se nedopustili závažného trestného činu, některé abolice tento předpoklad nesplňovaly. „Miloš Zeman si stanovil velmi přísná kritéria, za kterých bude udělovat milosti, a v několika případech je nedodržel,“ uvedl pro Blesk politolog Lubomír Kopeček. Například u Jiřího Kajínka (61) nebo u Miloše Baláka, bývalého ředitele Lesní správy Lány, kterého soud pravomocně odsoudil ke třem letům vězení. A také u podnikatele Pavla Podroužka kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu. Média ovšem později přišla s pochybnostmi o jeho nemoci.

    Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák | Blesk:JAKUB POLÁČEK

  • 2.Česko a EU

    SLIB ČÁSTEČNĚ SPLNĚN

    Hlava státu také slibovala zlepšení vztahů České republiky a EU. Nejviditelnějším výsledkem tohoto závazku bylo vyvěšení unijních vlajek na Pražském hradě v roce 2013. Slavnostního aktu se zúčastnil tehdejší předseda Evropské komise José Barroso (66). V následujících letech ovšem Zemanův vztah k EU ochladl.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa