Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další následky dlouhého covidu a opakovaných nákaz: Mrtvice i plicní embolie, varuje studie

Autor: ula - 
3. dubna 2023
05:00

Srdeční selhání, mrtvice, plicní embolie, nebo dokonce smrt. Nová studie publikovaná na JAMA Health Forum odhaluje, jak moc dokáže prodělání covidu-19 ovlivnit naše zdraví. Ohroženi jsou hlavně ti, kteří trpí následky tzv. „long-covidu“. Důsledky onemocnění se mohou projevit i rok po jeho prodělání. Problém jsou i opakované nákazy.

Studie zkoumala údaje o pojistných událostech u 13 435 dospělých s long-covidem a 26 870 dospělých, kteří covid neprodělali. Sledováni byli po dobu jednoho roku.

Pokud vezmeme v úvahu faktory přítomné před infekcí, skupina s dlouhým covidem zaznamenala zvýšenou úmrtnost, přičemž 2,8 % jedinců s dlouhým covidem zemřelo ve srovnání s 1,2 % jedinců, kteří long-covidem netrpěli. U pacientů s dlouhým covidem byla také zhruba dvakrát vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních příhod včetně arytmií, mrtvice, srdečního selhání a onemocnění koronárních tepen. Časté byly i plicní stavy. Riziko plicní embolie se více než ztrojnásobilo, zatímco riziko CHOPN a středně těžkého nebo těžkého astmatu se u pacientů s dlouhodobým covidem téměř zdvojnásobilo.

Studie zjistila, že riziko bylo největší u pacientů, kteří byli minimálně po dobu jednoho měsíce s covidem-19 hospitalizováni.

Až 200 příznaků long-covidu

„Z dostupné literatury víme, že dlouhý covid může vést k únavě, bolestem hlavy a poruchám pozornosti,“ řekla Andrea DeVriesová, personální viceprezidentka pro výzkum zdravotnických služeb společnosti Elevance Health a hlavní autorka studie server CNN. „Ačkoli jsou tyto následky znepokojivé, výsledky této studie poukazují na ještě znepokojivější problémy, které mohou vážně ovlivnit kvalitu a délku života jedinců s long-covidem.“

Americká centra pro kontrolu a prevenci (CDC) nemocí definují long-covid jako vracející se nebo přetrvávající zdravotní problémy, které trvají déle jak 4 týdny po prvních příznacích infekce. Podle výzkumu CDC každý pátý pacient, které prodělal covid-19 ve věku 18 až 64 let a každý čtvrtý  ve věku 65 let nebo starší má přetrvávající zdravotní problém, který souvisí s onemocněním covid-19. Long-covid je spojován s více než 200 příznaky a symptomy. Odborníci tvrdí, že zdravotní následky mohou trvat měsíce až roky.

Riziko úmrtí zvyšuje opakovaná nákaza

„Výzkumy ukázaly, že i reinfekce podstatně zvyšuje riziko úmrtí, hospitalizace a zdravotních následků v důsledku dlouhodobého covidu. Například riziko kardiovaskulárních poruch se zvyšuje z 1,6 při jedné infekci na 3,0 při dvou infekcích a 4,8 při třech a více infekcích. „Ukazuje to, že to není tak, že byste měli covid jednou a pak, pokud nemáte těžký průběh nebo se u vás long-covid neobjeví, máte vyhráno,“ řekl Mark Czeisler, který napsal související úvodník zveřejněný také na JAMA Health Forum.

Mezi rizikové faktory rozvinutí dlouhodobého covidu patří vyšší věk, kouření, obezita a pokud pacient trpí během onemocnění více příznaky covidu-19 najednou. Více mají podle studie sklon k long-covidu ženy.

Autoři studie upozorňují, že očkování sníží pravděpodobnost prodělání long-covidu, a upozorňují, že nemoc jako takovou je třeba i nadále studovat a brát vážně.

Video  Covidová hrůza v Číně: Nemocnice praskají ve švech  - Reuters
Video se připravuje ...

srpmistr ( 3. dubna 2023 09:25 )

Hmmmmm, a nejsou to spíš následky očkování?

pfoto1 ( 3. dubna 2023 08:45 )

Už jsem se bál, že nám nebude spása nabídnuta. Naštěstí, poslední věta to zachránila.

janapu ( 3. dubna 2023 08:31 )

"Zajímavá" studie, v mém okolí umřelo minimálně 5 mých známých. Na infarkt, trombozu, mozkovou mrtvici; všichni byli očkovaní..... Tak jak to vlastně je?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa