Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krize na Slovensku: Budoucí premiér Ódor kývl Čaputové, uznávaný ekonom chce přinést klid

Autor: ČTK - 
9. května 2023
12:34

Budoucí předseda úřednické vlády na Slovensku Ľudovít Ódor uvedl, že s členy svého týmu udělá vše proto, aby dovedl zemi k zářijovým předčasným volbám a přinesl kýžený klid a stabilitu. Ódor to napsal v prvním vyjádření po nedělním oznámení prezidentky Zuzany Čaputové, že jmenuje kabinet odborníků. Ódorovo vyjádření dnes ČTK poskytla slovenská centrální banka, ve které budoucí premiér zastává funkci viceguvernéra.

K prioritám svého kabinetu se Ódor hodlá vyjádřit až příští týden, kdy jeho vládu jmenuje hlava státu. Uznávaný ekonom Ódor bude podle medií prvním slovenským premiérem, který je maďarské národnosti, a zároveň bude stát v čele první úřednické vlády, se kterou země na rozdíl od Česka zkušenosti zatím nemá.

Složení nové vlády prezidentská kancelář ani Ódor zatím neoznámili. Slovenská média uvedla, že některá ministerstva povedou jejich dosavadní státní tajemníci (náměstci).

Šéfem diplomacie by se měl stát poradce dosluhujícího premiéra Eduarda Hegera a diplomat Miroslav Wlachovský.

Heger, jehož menšinovému kabinetu sněmovna loni v prosinci vyslovila nedůvěru, dal svou funkci o víkendu k dispozici. S hlavou státu se neshodl na postupu při řešení situace po rezignaci dvou ministrů.

Minulý týden nejprve požádal o uvolnění z funkce ministr zemědělství Samuel Vlčan v reakci na informaci, že jeho firma jako jediná z osmi uchazečů uspěla v jednom z kol přidělování státních dotací v oblasti odpadového hospodářství.

Následně o odebrání ministerského pověření požádal prezidentku ministr zahraničí Rastislav Káčer. To by znamenalo, že dosluhující kabinet by od svého pádu přišel už o čtvrtého ministra bez možnosti plnohodnotné náhrady. Do odvolané vlády totiž nelze jmenovat nové ministry. Po dřívějších odchodech ministrů financí a zdravotnictví Čaputová vedením těchto institucí pověřila Hegera. Slovenská sněmovna už v lednu rozhodla, že nové volby v zemi budou 30. září.

Kdo je budoucí premiér Ľudovít Ódor

  • Ódor je viceguvernérem NBS od února 2018. Tento ekonom a vysokoškolský pedagog je bývalým poradcem premiérky Ivety Radičové a ministra financí Ivana Mikloše.
  • „Mou ideologií je pragmatismus, hospodářská politika založená na moderních metodách a datech a přesvědčení, že úspěšná společnost potřebuje vzdělané lidi, rozumná pravidla a kvalitní instituce. Vždy jsem se snažil být multifunkčním ekonomem: něco mezi stavitelem, lékařem a tlumočníkem,“ uvádí na svém blogu https://www.odor.sk/.
  • Ľudovít Ódor se narodil 2. července 1976 v Komárnu. V roce 1999 absolvoval magisterské studium matematiky a managementu na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě.
  • Po skončení studia nastoupil v dubnu 1999 na pozici analytika finančních trhů v Československé obchodní bance, kde pracoval dva roky. Následně se stal ekonomem Slovenské ratingové agentury a po téměř dvou letech nastoupil do státní správy na pozici hlavního ekonoma ministerstva financí.
  • V lednu 2006 se stal členem bankovní rady NBS a výkonným ředitelem pro výzkum. Od září 2010 do dubna 2012 byl poradcem premiérky Ivety Radičové a ministra financí Ivana Mikloše.
  • V září 2015 se stal místopředsedou Sdružení nezávislých fiskálních rad v Evropské unii a tento post zastával do října 2017. Potom byl přes rok členem dozorčí rady Slovenské spořitelny a do února 2018 členem rady pro rozpočtovou odpovědnost.
  • Je spoluzakladatelem Institutu finanční politiky, Rady pro rozpočtovou odpovědnost a Útvaru hodnoty za peníze. Svou činností přispěl podle odborníků k zavedení rovné daně, reformě řízení veřejných financí, strategií zavedení eura, zákonu o dluhové brzdě a reformě prvního a druhého pilíře důchodového systému.
  • Byl členem několika komisí, výborů a klubů zabývajících se ekonomickými otázkami a přednášel na ekonomických fórech.
  • Od ledna 2016 je hostujícím profesorem na Středoevropské univerzitě, je autorem několika odborných knih.

Video  Heger odstupuje z postu premiéra  - E15 (Reuters)
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi