Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vyznamenání udílela i Čaputová: Vysoké ocenění dostal český historik Prečan. Byl u toho i Zeman

Aktualizováno -
1. ledna 2023
18:37
Autor: ČTK - 
1. ledna 2023
17:56

Český historik Vilém Prečan dnes dostal od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové vysoké státní vyznamenání, a to za zásluhy o rozvoj vztahů mezi Českem a Slovenskem. Slavnostní ceremoniál předávání ocenění 28 osobnostem Bratislava zorganizovala při příležitosti 30. výročí samostatného Slovenska, které si dnes země připomíná státním svátkem. Akce se zúčastnili kromě jiných prezidenti tří sousedních zemí, včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

Prečanovi udělila Čaputová Řád bílého dvojkříže II. třídy. Olomoucký rodák Prečan byl v 70. letech propuštěn z Československé akademie věd (ČSAV), publikoval v samizdatu a později emigroval do Německa. Po pádu komunismu se vrátil do vlasti a stal se ředitelem Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd. Později stál v čele Československého dokumentačního střediska. V roce 1998 obdržel od tehdejšího českého prezidenta Václava Havla Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Čaputová v projevu kromě jiného ocenila přátelské vztahy mezi Českem a Slovenskem po rozdělení společného státu na konci roku 1992. V souvislosti s konfliktem na Ukrajině, kterou loni v únoru vojensky napadlo Rusko, řekla, že svou svrchovanost Ukrajina musí bránit za cenu tisícovek obětí.

Hned tři státní vyznamenání dostal první slovenský prezident po rozpadu Československa Michal Kováč, jenž zemřel v roce 2016. Podle prezidentské kanceláře účelová změna příslušného zákona v minulosti způsobila, že Kováč jako jediná hlava slovenského státu nemá všechna nejvyšší státní vyznamenání, která prezidentům nyní patří. V roce 1992 se Kováč stal posledním předsedou Federálního shromáždění, což byl československý parlament.

Čaputová mimo jiné vyznamenala také bývalého dlouholetého kapitána slovenské fotbalové reprezentace Marka Hamšíka, dále účastníka Slovenského národního povstání (SNP), ozbrojeného protifašistického vystoupení Slováků za druhé světové války, Vladimíra Strmeňa. Vysoké státní vyznamenání in memoriam dostal první romský autor románů ve slovenské literatuře Ľudovít Didi, který v období komunistického Československa podepsal spolu se svou chotí Chartu 77.

K oceněným se zařadili také přední slovenský divadelní režisér Ľubomír Vajdička, dále známý kameraman Martin Štrba, jakož i obhájkyně práv žen a účastnice protifašistického odboje Hana Gregorová (1885-1958), jež část svého života strávila v Praze, kde také zemřela. Vyznamenání dostali rovněž přední dětská onkoložka Alexandra Kolenová a nejstarší někdejší horník Karol Mikuláš, který se zapojil do SNP a byl po válce komunistickým režimem křivě obviněn a následně odsouzen ze založení protistátní skupiny.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, na předávání vyznamenání byl i český prezident Zeman (1. 1. 2023). Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, na předávání vyznamenání byl i český prezident Zeman (1. 1. 2023). | ČTK/Šálek Václav

Pozvání na předávání slovenských vyznamenání přijali kromě jiných prezidenti Česka, Rakouska a Polska, tedy Miloš Zeman, Alexander Van der Bellen a Andrzej Duda, jakož i předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Prezidentka sousedního Maďarska Katalin Nováková se z účasti na ceremoniálu v budově Slovenské filharmonie v historickém centru Bratislavy omluvila.

Při podobné akci loni Čaputová ocenila 25 lidí. Prezidentka pak čelila kritice, že vyznamenala i tři členy protikomunistické organizace, kteří podle historika a tisku za války působili proti SNP. Později Čaputová uznala pochybení při posuzování návrhů na udělení státních vyznamenání této trojici.

Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu.  - TV Nova Official
Video se připravuje ...

pindal ( 1. ledna 2023 20:24 )

Je to divné,ale psal jsem tam něco jiného.

pindal ( 1. ledna 2023 20:22 )

Nelíbí se mě vůbec,za ženu bych ji nechtěl.Hloupá není to přesné slovo,jenom maskované zlo,sloužící svému vůdci.

Uživatel_5521686 ( 1. ledna 2023 18:11 )

Hloupá ***.

Zobrazit celou diskusi